Det hedder børn: Disse navne topper årets hitlister

Dette års navnemode adskiller sig ikke så voldsomt fra sidste års. Et kig på listerne over de mest populære drenge- og pigenavne til nyfødte i 2013, som Danmarks Statistik har offentliggjort, viser, at det fortsat er Sofia og William, der er de mest populære.

610 drengebørn fik sidste år navnet William, og det var pænt flere end Lucas (558) og Noah og Victor, der deler tredjepladsen med 533 drenge.

Hos pigerne er topstriden lidt mere tæt, idet 516 piger fik navnet Sofia. Det var blot 11 flere end Ida på andenpladsen. Her følger Isabella (439) og Emma (410) på de følgende pladser.

Rikke Steenholt Olesen, der er navneforsker ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet, noterer sig, at de populæreste navne er knap så populære, som de har været.

- I hvert fald, når man ser på, hvor stor en andel af en årgang, der rent faktisk bærer det navn.

- Vi skal ikke længere tilbage end min skoletid, hvor det var svært at finde en skoleklasse, hvor der ikke var en Rikke. Men der er altså under to procent af 2013-årgangen, der hedder Sofia, siger den 40-årige navneforsker.

Hun mener, at det er en øget søgen efter et unikt navn, der er årsagen. Ligesom danskerne i mange år har vendt sig væk fra de traditionelle efternavne, er der også større spredning i fornavnene.

- Der er for eksempel dem, som giver deres børn bindestregsnavne for at få dem til at skille sig ud i mængden.

- Omvendt er der også en vis konservatisme. Man opfinder ikke et navn ud af det blå, som brager ind i top-20 på listen, og der er også fortsat mange børn, der bliver opkaldt efter en bedsteforælder, siger hun.

Rikke Steenholt Olesen har givet sin egen datter navnet Anne, som er et af de allermest populære navne gennem tiderne.

Men måske netop af den grund har mange fravalgt det, og så er det altså blevet mere sjældent i dag, end det har været længe.

Statistikken viser i øvrigt også, at der er store regionale forskelle på navngivningen. William er mest populær øst for Storebælt, mens Noah fører i Region Syddanmark, og Lucas er foretrukket i Nordjylland.

For pigernes vedkommende er det kun i Region Hovedstaden og Syddanmark, at Sofia er mest populær, hvorimod Ida topper i resten af landet.

Årets højdespringer hos drengene er Felix, der er rykket fra nummer 36 til nummer 17, mens Vigga hos pigerne strøg fra nummer 53 til nummer 28.

/ritzau/

 

Dagens Gossip