Det Hvide Hus kræver amerikaner frigivet

Skrevet af admin

|

30/11/2013

Dagens topnyheder

Det Hvide Hus i USA opfordrer lørdag indtrængende Nordkorea til at frigive Merril Newman, en 85-årig amerikansk krigsveteran fra Koreakrigen, som har været i nordkoreansk fangenskab siden forrige måned, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Hr. Newmans fremskredne alder og helbredstilstand taget i betragtning opfordrer vi Den Demokratiske Folkerepublik Korea (DPRK) til at løslade hr. Newman, så han kan komme hjem og blive forenet med sin familie, siger talskvinde for Det Hvide Hus' Nationale Sikkerhedsråd, Caitlin Hayden.

Det Hvide Hus opfordrer også de nordkoreanske myndigheder til at løslade amerikaneren Kenneth Bae, der har været tilbageholdt i Nordkorea i mere end et år.

- Vi er fortsat meget bekymrede for velfærden for de amerikanske statsborgere, der tilbageholdes i DPRK, hedder det i erklæringen fra Hayden.

USA's udenrigsministerium siger, at det har set rapporterne fra Nordkorea om Newmans tilbageholdelse og undskyldning, men ministeriet har ingen officielle oplysninger om, hvorfor han er blevet pågrebet.

En embedsmand fra USA's udenrigsministerium siger, at Nordkorea har tilladt personale fra den svenske ambassade i hovedstaden, Pyongyang, at besøge Merril Newman lørdag.

Tidligere har det kommunistiske regimes officielle nyhedsbureau, KCNA, meddelt, at Newman er anklaget for fjendtlige handlinger mod den nordkoreanske stat og for at være en kriminel, der var indblandet i drab på civile under Koreakrigen i 1950'erne.

Den 85-årige pensionist blev tilbageholdt på en turistrejse i Nordkorea for en måneds tid siden. Han ventede på at skulle lette med sit fly 26. oktober, da nordkoreanske myndigheder gik om bord og førte ham bort.

Newman stod bag "spionage og samfundsundergravende aktiviteter mod DPR", skriver nyhedsbureauet KCNA, der også har udsendt et telegram, hvori Newman angiveligt undskylder.

/ritzau/Reuters