Dette må du ikke glemme efter sex

Det kan godt være, det er hyggeligt at ligge og putte sig ind til hinanden efter sex og falde i søvn arm i arm. Men du kan gøre dig selv en kæmpe tjeneste ved at gå ud og tisse, inden du falder i søvn.

Sex er nemlig en af de største årsager til, at kvinder får en urinvejsinfektion. Faktisk sker 80 procent af urinvejsinfektionerne hos yngre kvinder 24 timer efter, de har haft sex.

Bryster er ikke ens. Se 27 par i alle størrelser

- Den øgede risiko for urinvejsinfektion ved samleje skyldes kvindens anatomiske forhold med kort afstand mellem skeden, urinrøret og anus. Infektionen opstår, når der kommer bakterier ind i urinblæren. Og med de korte afstande i kvindens underliv har bakterierne kortere vej at rejse,  forklarer gynækolog Linn Hjarne til KK.no.

Det er tarmbakterien E. coli, der er årsag til tre ud af fire urinvejsinfektioner.

- Ved samleje bliver tarmbakterierne fordelt i underlivet. Bakterierne har let ved at komme i kontakt med urinrørsåbningen, og derfra vandrer de til urinblæren, hvor de kan fremkalde irritation og betændelse, siger Linn Hjarne.

Honeymoon-blærebetændelse

Der findes bakterier overalt, og mange af dem har vi brug for. En aktiv bakterieflora i tarmen er for eksempel vigtig for fordøjelsen, men de samme bakterier kan skabe problemer, hvis de pludselig forvilder sig ind, hvor de ikke skulle være. Derudover er urinrøret hos kvinder kortere end hos mænd. Dermed har bakterierne også kortere vej til blæren, hvor de kan hurtigere kan skabe infektioner.

Der er også kvinder, der er hyppigere plaget af blærebetændelser end andre, og det kan næsten føles som om, der er en ny urinvejsinfektion på vej efter hvert samleje. Det gælder ofte kvinder, der har meget sex over en kortere periode. Det kaldes også Honeymoon-blærebetændelse, fordi man i starten af et forhold ikke kan få nok af hinanden.

Læs disse 5 dampende hede erotiske noveller

- Når man tisser efter sex, så vasker man nærmest urinrøret, og bakterierne forsvinder. På den måde får man reduceret risikoen for urinvejsinfektioner. Gør det til en vane at tisse umiddelbart efter sex. For jo længere man venter, jo større er risikoen for, at bakterierne når urinblæren. Bakterier trives nemlig godt i kropsvarm urin, så forholdene er perfekte for bakterierne, når det gælder formering og infektioner, siger Linn Hjarne.

Det er dog ikke kun tarmbakterier, der er skyld i blærebetændelser. Også andre bakterier i urinen kan give infektioner, så sørg generelt for at drikke meget vand og gå på toilettet hyppigt. Det er også en god ide at drikke tranebærjuice dagligt, da det siges, at det har en forebyggende virkning på blærebetændelser.

Af Cecilie Wenstrup, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip