Dette tidspunkt er bedst at blive indlagt på hospitalet på, hvis du ikke vil dø

Færre mennesker dør på hospitalet i løbet af weekenderne end noget andet tidspunkt.

Det viser et stort, britisk forskningsstudium, der altså hamrer en pæl igennem tesen om, at weekender skulle være dårligere at være på hospitalet i på grund af lavere bemanding. Det skriver The Guardian

Et hold af forskere fra Manchester University har kigget på tallene.

Umiddelbart kunne det se ud til, at flere dør i weekenden, men hvis man dykker dybere ned i tallene, viser de det modsatte. Der er en såkaldt “weekendeffekt”, fordi færre bliver indlagt på det tidspunkt, og de i højere grad er mere syge, end de patienter, som bliver indlagt i løbet af ugen.

Hvis man ser på det procentuelt, er der altså flere, der dør i weekenden på hospitalerne. Men det faktiske antal døde er meget lavere.

Forskerne kiggede på dødsfald på et hospital inden for en periode på 30 dage.

- Hospitaler har en højere grænse for, hvornår de indlægger en patient i weekenden. Patienter med ikke-farlige sygdomme bliver ikke indlagt, så de, som bliver indlagt i weekenden, er i gennemsnit mere syge end i løbet af ugen og har derfor større sandsynlighed for at dø uanset kvaliteten af den behandling, de får, lyder det fra professor Matt Sutton, som ledte undersøgelsen.

Det resulterer i, at det på overfladen ser ud til, at det er farligere at blive indlagt i weekenden, men det er ikke tilfældet. Studiet konkluderer desuden, at patienter, der kommer ind på skadestuen i weekenden heller ikke har større sandsynlighed for at dø end i løbet af resten af ugen.

Groft sagt kan man altså sige, at selvom der er en større procentuel risiko forbundet med at blive indlagt i weekenden, er det, fordi patienterne er mere syge. Det faktiske antal dødsfald er lavere end på hverdage.

Læs også: Læger: Bekymrende at flere børn tager sovepiller 

Undersøgelsen kommer i kølvandet på en voldsom debat i Storbritannien, hvor landets sundhedsminister har peget på en skævvridning i antallet af dødsfald fordelt efter tidspunkt på ugen.

Landets sundhedsvæsen ønsker i kølvandet på den ny rapport alligevel at opgradere bemandingen på sygehusene i weekenden, fordi patienter, der bliver indlagt i det tidsrum, er mere syge og derfor mere plejekrævende.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip