DF-formand til Løkke: Nye dagpengeregler er et krav

Bliver det Dansk Folkepartis mandater, der sikrer Lars Løkke Rasmussen (V) statsministerposten efter et valg, så kan prisen blive en lempelse af de omstridte dagpengeregler.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, understreger over for Berlingske, at partiets krav til den siddende regering om mildere regler på dagpengeområdet også vil gælde, hvis der dannes en blå regering med Dansk Folkeparti som suverænt største støtteparti.

- Den politik, vi har før et valg, gælder også efter et valg, hvis vælgerne vil have en ny regering, siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

- Og vi mener, at der skal være et bedre og meget mere fintmasket sikkerhedsnet for de arbejdsløse i perioder, hvor økonomien har det svært, ligesom vi mener, at det er i enhver regerings interesse at få lavet et nyt system efter den storm, der har været, fortsætter han og kalder ønsket "meget vigtigt" for partiet.

Konkret ønsker Dansk Folkeparti, at dagpengeperioden forlænges, og genoptjeningskravet lempes, hvis økonomien kører på lavt blus.

Når der så kommer gang i de økonomiske hjul igen, kan dagpengeperioden forkortes, mens det samtidig gøres sværere at genoptjene retten til dagpenge.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl bør de nuværende regler, hvor man kan få dagpenge i op til to år, og genoptjeningskravet er 52 uger, dog være et minimumkrav, som skal gælde, når økonomien kører som smurt.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, afviser ifølge Berlingske blankt at lempe på reglerne på dagpengeområdet, mens Enhedslisten og SF roser Kristian Thulesen Dahls udmelding.

Flere end 40.000 personer har mistet retten til dagpenge, siden dagpengeperioden blev halveret i januar 2013. Det var VK-regeringen, som med støtte fra blandt andet Dansk Folkeparti i 2010 besluttede at stramme reglerne.

/ritzau/