DF kræver gratis vaccine mod livmoderhalskræft

Skrevet af John Meyer

04/01/2013

Dagens topnyheder

I 2009 fik piger og kvinder i årgangene1993-95 tilbudt gratis HPV vaccination mod livmoderhalskræft. Cirka 19.000 takkede nej til vaccinen dengang. Nu skal de have mulighed for at ændre beslutningen.
Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der er på vej med et beslutningsforslag i Folketinget.


- De kvinder, der er tale om, var ikke myndige i 2009. Det er altså forældrene, der har sagt nej til vaccinen. Det kan der være mange årsager til, fra generel modstand mod forebyggende vaccinationer til sociale problemer og uvidenhed. Det, der i dag er vigtigt, er, at vi skal have givet et nyt tilbud til de i dag 18- til 20-årige kvinder, siger hun.


Sundhedsminister Astrid Kragh (SF) har været ude og sige, at der ikke er afsat midler til at finansiere et nyt tilbud om vaccination. Men den holder ikke.


- Der blev afsat 150 millioner kroner på finansloven for 2012. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det rigeligt, siger Liselott Blixt. Hun gør i øvrigt opmærksom på, at en vaccination koster cirka 600 kroner i offentligt regi. Hvis en kvinde får livmoderhalskræft og skal have en såkaldt kegleoperation, koster det cirka 30.000 kroner. Det vil sige, at finansieringen af vaccinationerne er på plads. Der er god samfundsøkonomi i at give forebyggende vaccination og endelig er der tusindvis af kvinder, der via en vaccination kan undgå at blive ramt af livmoderhalskræft. Så det er bare om at komme i gang, der er ligefrem tale om en win, win, win-situation, siger DF’s sundhedsordfører.