DF: Løkke og Tusk følger drejebog for aftale om Europol

admin

426 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Det er fuldstændig forudsigeligt, at EU-præsident Donald Tusk kommer til Danmark og siger, at det måske er "umuligt" for Danmark at indgå en parallelaftale om Europol.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, som anbefalede et nej ved folkeafstemningen om en tilvalgsordning 3. december sidste år.

- Det følger den skabelon, som sådan noget må køre efter. Det passer sikkert også dem, der argumenterede for et ja 3. december, rigtig godt, at Donald Tusk kommer til Danmark og siger, at det bliver utrolig svært, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

EU-Parlamentet godkendte i sidste uge som sidste instans i EU-systemet de nye regler, der giver mere magt til Europol.

Danskerne stemte nej ved folkeafstemningen, og derfor arbejder regeringen nu på at lave en parallelaftale om de elementer, et folketingsflertal alligevel gerne vil være med i.

Tirsdag advarede EU-præsidenten om, at det ville blive meget svært at opnå en aftale med EU-Kommissionen og medlemslandene.

EU er udfordret af blandt andet flygtninge- og migrantstrømmen, den britiske EU-afstemning og flygtningeaftalen med Tyrkiet. Desuden er det juridisk spidsfindigt, men det er blandt EU's prioriteter, selv om det ikke er øverst på dagsordenen.

Kristian Thulesen Dahl mener dog, at der bliver malet et skræmmebillede.

- Det, vi ønsker en parallelaftale omkring, er det, vi kender i dag, som man skriver ind i en parallelaftale. Det kan man sagtens gøre, det kan gøres forholdsvist hurtigt.

- Så er der selvfølgelig en godkendelsesprocedure af det (blandt medlemslandene, red.). Jeg vil fastholde, at det kan man lave, det er en politisk modstand - ikke en juridisk svær modstand, siger Kristian Thulesen Dahl.

1. maj næste år træder det udvidede Europol i kraft, og inden da skal regeringen have en parallelaftale på plads om det fælles europæiske politisamarbejde.

/ritzau/