DF lover ikke et ja til danske bomber i Syrien

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, noterer sig, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i Folketingets lægger op til, at danske kampfly i fremtiden kan bombe i Syrien i kampen mod terrororganisationen IS.

Men blå bloks største parti vil ikke garantere, at det er med på at støtte Venstre-regeringen på den front.

- Vi er med på at bekæmpe IS, og det gør vi i første omgang i Irak, men vi er parat til at se på, om vi kan gøre det mere effektivt, også i forhold til Syrien.

- Det kommer an på, hvad for et bidrag, det i givet fald er. Hvis det er et radarbidrag, er det en sag, hvis det handler om landtropper, er det en anden sag.

- På forhånd siger vi ikke nej, men det kan godt være, at vi ender med at sige nej. Det kommer an på bidraget. Det kommer an på, om det giver mening. Giver det mening, siger vi ja, gør det ikke, siger vi nej, siger Kristian Thulesen Dahl.

Løkke påtænker ikke at sende danske landtropper af sted, tilføjede han efter sin åbningstale.

- Det er ikke en beslutning, vi skal træffe i dag. Men hvis der er brug for, at vi hjælper med at sende kampfly og bombe i Syrien, så er det bare det, jeg åbner for som en mulighed, siger Løkke.

Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

- Når kampflyene er klar igen, og det er muligt at sende dem af sted igen, så tager vi den diskussion. Hvis det først er om et halvt år, kan vi ikke i dag sige noget om, hvordan situationen er om et halvt år.

Danske F-16 kampfly er netop vendt hjem efter ét års kamp mod IS i Irak. På grund af nedslidt mandskab og materiel er kampflyene trukket tilbage og erstattet af en radarstation.

Løkke mener, at det er vigtigt at bidrage i kampen mod IS.

- Nu holder vores udsendte fortjent en pause, men vi har besluttet, at vi skal af sted igen, og giver det mest mening, at Danmark deltager med et bredere mandat end det, vi har i øjeblikket, jamen, så har jeg sagt, at det er regeringen indstillet på.

- Der er brug for, at vi får nedkæmpet IS. Får vi ikke håndteret konflikten i Syrien, får vi heller ikke dæmmet op for den nuværende tilstrømning af migranter og flygtninge til Europa, siger Løkke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip