DF-ordfører om byge af spørgsmål: Vi vil undgå hovsalov

Der var ingen vej udenom den storm af spørgsmål, som sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) har stillet sundhedsminister Astrid Krag (SF) i forbindelse med, at det gule sundhedskort - tidligere kendt som sygesikringsbeviset - snart ikke kan bruges i udlandet.

Det mener Liselott Blixt selv, som i alt har stillet 1222 spørgsmål om konsekvenserne ved, at danskerne, når loven bliver vedtaget, skal tage EU's blå sygesikringskort med på ferien i stedet for det gule.

- Vi har før set hovsa-love i Folketinget, og det vil vi gerne undgå ved at stille så mange spørgsmål som muligt, så vi kan få belyst det ordentligt.

- Desværre er sundhedsministeren kommet med et lovforslag, dagen før vi gik på juleferie, og det gør, at Folketinget nu haster et lovforslag igennem, siger hun.

Det er de præmisser, hun har haft, og derfor var hun nødsaget til at stille de mange spørgsmål, lyder det fra Blixt, som har overvejet, om der var andre måder, hvorpå hun kunne få svar.

DF-ordføreren har stillet spørgsmål om, hvordan danskere er dækket på rejsen i 39 forskellige lande. Til hvert land er der 30 underspørgsmål samt i alt 52 overordnede spørgsmål.

- Jeg har haft min egen assistent og udvalgets sekretær til at gå spørgsmålene igennem for at se, om der var noget, vi kunne gøre anderledes. Men der er forskel på, om man brækker et ben i Italien eller får en nerveinfektion i Grækenland, forklarer hun.

Det forventes, at der kommer en andenbehandling af lovforslaget, som der er flertal for i Folketinget, den 10. januar. Blixt skal have svar på spørgsmålene inden da, så hun ud fra svarene kan stille ændringsforslag til lovforslaget.

- Ud fra hvad vi kunne se ved behandlingen af lovforslaget i folketingssalen var der mange, der ikke vidste, at det kunne få konsekvenser for syge mennesker. Man anede ikke ret meget om det.

- Det kan få store konsekvenser for folk, som rejser ud og ikke har det nødvendige kendskab, siger hun.

Liselott Blixt mener, at ministeren om nødvendigt må udsætte datoen for, hvornår lovforslaget skal stemmes igennem, hvis der bliver problemer med at få svar på alle spørgsmål inden den 10. januar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip