DF: Socialministeren må lovgive om vakuumpakket mad

Det er ikke andet end politisk sniksnak, når socialminister Manu Sareen (R) ytrer sig forarget over, at kommunerne sender vakuumpakket mad til en hel uge til deres ældre, men ikke ønsker at gøre noget ved det.

Det siger socialordfører Karin Nødgaard, Dansk Folkeparti.

- Vi har respekt for det kommunale selvstyre, men der er nogle ting, der er så essentielle, at der må tages et landspolitisk ansvar, siger hun til Jyllands-Postens netavis.

Dansk Folkeparti vil nu stille spørgsmål til ministeren om, hvad den såkaldte ældremilliard egentlig er gået til, og hvor stor en del af den, kommunerne reelt har brugt til at gøre forholdene bedre for de ældre.

Flere steder i landet må de ældre nemlig vænne sig til, at ægge- og leverpostejmaden til frokosten er smurt for over en uge siden, mens middagen skal opvarmes i mikroovnen.

Det skriver Jyllands-Posten, som har foretaget en rundspørge blandt landets kommuner om den langtidsholdbare mad.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har politikerne netop valgt at spare to millioner kroner årligt ved, at hjemmehjælperne ikke længere dagligt skal bruge tid på at smøre rugbrødsmadder hjemme hos de ældre.

Fra årsskiftet får de ældre i stedet én gang om ugen leveret syv vakuumpakkede madpakker. Når den ældre spiser den sidste, kan den derfor være produceret op til ni dage tidligere.

Samme model har man allerede indført i både Nyborg og Esbjerg.

Socialminister Manu Sareen tager over for avisen afstand fra kommunernes nye sparemodel med henvisning til, at kommunerne har fået den ene milliard kroner årligt til at forbedre de ældres vilkår.

Men det er ikke godt nok, skriver Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, på bloggen politiko.dk.

- Hvad ville en virkelig minister gøre i denne situation? Han ville naturligvis træde i karakter som minister og trække i nødbremsen omgående. Han ville lovgive på området, så kommunerne ikke længere kan behandle svage ældre på denne helt uacceptable måde, skriver hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip