DF vil kalde tyrkisk ambassadør til orden

Tyrkiet kan ikke komme med i EU, når regimet bruger sovjetiske metoder mod folket, hvor tusinder af dommere anholdes, og tyrkiske akademikere tvangshjemkaldes fra udlandet.

Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Han beder udenrigsminister Kristian Jensen (V) indkalde den tyrkiske ambassadør til en samtale, som SF, De Konservative og Liberal Alliance også kræver.

- Det vil være naturligt, at han indkalder ambassadøren til en samtale. Hvorfor er der alle de anholdelser? Hvorfor kan akademikere ikke forlade landet og får udrejseforbud? Det lyder som noget, Sovjetunionen kunne finde på, siger Søren Espersen.

Ritzau har forgæves søgt en kommentar fra Kristian Jensen, men han holder sommerferie.

Danmark har udstationeret syv F-16 fly på Incirlik flybasen, der blev inddraget i det fejlslagne kupforsøg. Desuden spiller Tyrkiet en central rolle med at stoppe migration af hundredtusinder asylansøgere gennem Det Græske Øhav, påpeger udenrigsordføreren.

- Vi har tæt, tæt forbindelse med Tyrkiet, hvor vi har vore kampfly nu. De er med i Nato, hvor vi hjælper Tyrkiet med vor radar, siger Søren Espersen.

Spørgsmål: Er du bekymret over, at præsident Erdogan ændrer Tyrkiet fra demokrati til islamistisk diktatur?

- Ja. Det er en islamistisk udvikling. Det ironiske er, at det er sket på baggrund af demokratiet. Derfor har den tyrkiske hær seks gange lavet militærkup, når Tyrkiet var lige ved at blive islamistisk igen, siger Søren Espersen.

Præsident Erdogan fik kraftig opbakning fra Vesten i det første døgn, da kupforsøget glippede. Støtten var måske lidt forhastet i lyset af Erdogans undtagelsestilstand og udrensning, mener han.

- Ingen har interesse i, at Tyrkiet forlader Nato. Så kommer de i en form for alliance med russerne. Men vi kan ikke vælge for Tyrkiet, siger Søren Espersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip