DI: Du skal arbejde hårdere

Produktiviteten i danske virksomheder er gennem 20 år ikke vokset i samme tempo som hos vores nabolande. Vi har med andre ord ikke fået det samme ud af produktionen for hver investeret krone.

Det vil Dansk Industri (DI) gøre noget ved.

- Alle virksomheder bør se deres produktion efter i sømmene. Hvis vi skal skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, har vi brug for at finde alle de gode kreative løsninger, siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI, til Ritzau.

DI søsætter onsdag en landsdækkende indsats for at rette op på problemet. Målet er at nå ud til 2500 virksomheder i løbet af 2014 og gøre dem opmærksomme på mulighederne for at forbedre deres produktivitet.

Mindst 1000 virksomheder skulle gerne sætte gang i aktiviteter, som giver dem et målbart løft i produktiviteten.

- Produktiviteten er de seneste 20 år langtfra vokset i samme takt som i vores nabolande, og det har kostet os konkurrenceevne, vækst og arbejdspladser. Den udvikling har vi alle et ansvar for at vende, siger Karsten Dybvad.

Den skrantende produktivitet er især blevet tydeligere efter finanskrisen.

- I de år, hvor det gik rigtig godt med stor vækst frem mod 2008, hvor vi var i stand til at holde fuld beskæftigelse, var det nærliggende at tro, at man gjorde det meget godt, siger han.

Danske virksomheder er dog en blandet flok:

Nogle konkurrerer på eksportmarkederne og må dagligt se på, om de får nok for hver krone, de giver ud til produktionen. Andre er kun på hjemmemarkedet, hvor de er i konkurrence med udenlandske virksomheder.

- Det er oplagt, at i de virksomheder, som dagligt er i benhård konkurrence med udlandet, er der et incitament til hele tiden at gøre det bedre.

- Vi har mange virksomheder, som har gjort det rigtig godt og er på niveau med udlandet, og det er grunden til, at vi også kan lære af hinanden. Det er vi nødt til, hvis vi i samfundet skal opretholde det velstandsniveau, vi har i dag, siger Karsten Dybvad.

Initiativet præsenteres onsdag i København på DI's konference for mindre- og mellemstore virksomheder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip