DI og LO: Bliver kæmpe udfordring at skaffe arbejdskraft

Allerede inden valgplakaterne er pillet ned, lyder det fra både arbejdsgiverorganisationer, økonomer - og fra LO-formand Harald Børsting - at mangel på kvalificeret arbejdskraft bliver en af de store udfordringer for den kommende regering. Det skriver Finans.

- Ledigheden er allerede under fem procent, og siden 2008 er vi blevet 74.000 færre i alderen mellem 18 og 64 år - altså den alder, hvor man normalt går på arbejde, siger administrerende direktør i Dansk Industri (DI), Karsten Dybvad til Finans.

- Vi har en kæmpe udfordring her, og det kan blive en af de alvorligste barrierer for vækst, at virksomhederne simpelthen ikke kan skaffe arbejdskraft. Det er noget af det vigtigste for en ny regering at tage fat på, fortsætter han.

Karsten Dybvad peger på såvel højere arbejdstid som flere år på arbejdsmarkedet, flere ind på arbejdsmarkedet og udenlandsk arbejdskraft.

Hidtil har fagbevægelsen fokuseret mere på de ledige, der stadig mangler et arbejde, end på mangel på arbejdskraft.

Men LO-formand Harald Børsting advarer nu også om, at der skal fokus på at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft. Hans løsning er at løfte langt flere ufaglærte ind i de faglærtes rækker.

- Vi skal have flere over på erhvervsuddannelserne, for der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, siger Harald Børsting til Finans.

Han understreger, at det ikke handler om ukritisk at åbne det danske arbejdsmarked for udenlandsk arbejdskraft.

Også Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Dansk Erhverv (DE) samt en række økonomer peger på mangel på arbejdskraft som et uomgængeligt tema for den nye regering.

- Alt for mange virksomheder kan allerede nu ikke få den arbejdskraft, de behøver. Det skal tages dybt alvorligt. Får virksomhederne ikke kvalificeret arbejdskraft, vil endnu et opsving ende i ingenting, siger Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i DA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip