DIF-formand: Rio er sidste OL med klubdikteret fodbold

I fremtiden får danske og udenlandske fodboldklubber ikke mulighed for at blande sig i, hvem der kan udtages til OL.

Det fastslår formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard.

DIF-formanden er langtfra tilfreds med, at fodboldturneringen i Rio bliver uden de bedste U23-spillere.

Klubberne har frem mod sommerens OL i Rio haft mulighed for at sige fra, da Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) ikke har gjort OL til en del af den internationale fodboldkalender.

- Det bliver en engangsforestilling her til OL i Rio. Ved fremtidige OL vil fodbold være på kalenderen, så man er sikker på at få de bedste med.

- Hvis Fifa ikke vil levere det, så vil der ikke være fodbold ved fremtidige OL, siger Niels Nygaard til Ritzau.

DIF-formanden forklarer, at Fifa ikke har levet op til de aftaler, der var indgået med Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Niels Nygaard tror, at fejlen i Fifa skyldes, at fodboldforbundet har været igennem en hård periode, hvor flere Fifa-ledere blev afsløret i korruption. Det førte sidste år til, at Sepp Blatter trådte tilbage som præsident.

Senere blev Blatter udelukket fra al fodbold i seks år af Fifas etiske komité efter en mistænkelig pengeoverførsel til den daværende præsident for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Michel Platini.

- I en periode var der kaotiske forhold i Fifas bestyrelse med en præsident, der var på vej ud og meget store interne diskussioner mellem Fifa og de store fodboldklubber om, hvem der skulle have magten.

- Da var Fifa ikke i stand til at få lavet de beslutninger, der ellers var blevet aftalt med IOC, siger Niels Nygaard.

Mandag udtog U21-landstræner Niels Frederiksen den danske OL-trup, hvor han blandt andre måtte se bort fra Pierre-Emile Højbjerg, Viktor Fischer og Lucas Andersen, fordi klubberne stod i vejen.

Alligevel har Niels Frederiksen fået samlet et hold, som, landstræneren tror, kan gøre det godt i Rio. Niels Nygaard deler den vurdering.

- Det ser fornuftigt ud. De øvrige europæiske hold er i samme situation som Danmark, og måske er de endda knapt så godt forberedt.

- Niels har arbejdet meget seriøst med det her i lang tid, mens flere andre lande først i sidste øjeblik har fundet ud af, hvor besværligt det egentlig var.

- Heldigvis har vi mange dygtige og talentfulde spillere, og mange der spiller i udlandet, så det er et glimrende hold, vi får med til OL, men der mangler selvfølgelig nogle af de bedste.

Spørgsmål: Og det kan DIF godt acceptere denne gang?

- Det kan vi leve med i den her specielle situation. Det er ikke Dansk Boldspil-Unions (DBU) skyld. Og i og med at det er lykkes at skrabe et hold med en høj kvalitet sammen, og et hold som også vil kunne gøre det rigtig godt i Brasilien, så er vi godt tilfredse, siger Nygaard.

De største profiler på det danske OL-hold er Yussuf Poulsen (Leipzig) og Lasse Vibe (Brentford). 29-årige Vibe er en af tre spillere født før 1. januar 1993, der er udtaget. De to andre er midterforsvareren Eddi Gomes (Henan) og kantspilleren Emil Larsen (Lyngby).

/ritzau/

 

Dagens Gossip