Din personlighed afgør dit helbred

Lisbeth Madsen, NewsDesk  Aller Media

Et forskerhold fra Duke University har lavet en undersøgelse blandt godt 1000 personer fra New Zealand, som viser, at visse personlighedstræk er forbundet med en række helbredsproblemer, mens andres personlige træk betyder, at de bedre holder sig raske som årene går.

Deltagerne i undersøgelsen blev personlighedsmæssigt både vurderet af folk tæt på dem og af folk, de lige havde mødt, og alle deltagerne var i første del af undersøgelsen 26 år gamle. 12 år senere blev der fulgt op på deltagernes helbredstilstand, og her viste det sig, at blandt andet de personer, som blev karakteriserede som samvittighedsfulde havde et bedre helbred, end de der blev karakteriseret som mindre samvittighedsfulde og pligtopfyldende.

Snakker du også højt med dig selv? Tjek, hvorfor det er sundt på Femina.dk

Hvis du ikke er noget pligtopfyldende ordensmenneske, er der hele 27 procent øget risiko for, at du som 38 årig har udviklet lidelser som højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk samt paradentose.

Åbenhed er sundt og klogt

Personlighedstrækket, forskerne kalder ’åben over for omverden’, bliver også forbundet med et godt helbred senere i livet i undersøgelsen. Denne type er ofte nysgerrig, har en god forestillingsevne og foretrækker variation over rutine.

Personer med dette personlighedstræk har ofte en høj IQ, og det mener forskerne kan være forklaringen på, at de holder sig sunde og raske, da de ved, hvad der skal til for at have et godt helbred. At de mennesker, der ikke er ordensmennesker og heller ikke er specielt pligtopfyldende, halter med helbredet, mener forskerne skyldes, at de har mindre selvkontrol, og er mere tilbøjelige til at nyde stimulanser som alkohol, cigaretter eller stoffer.

Lars Ranthe: Jeg fik en depression. Læs hvorfor på Femina.dk

Det er okay at være bange

Hvis du er en neurotisk type med hang til angst og humørsvingninger, behøver du imidlertid ikke at frygte dit helbred på sigt. Undersøgelsen viste ikke nogen sammenhæng mellem disse personlighedstræk og et dårligt helbred senere i livet.

 

Dagens Gossip