Dit kød på grillen kan give kræft: Sådan griller du korrekt

Det gode vejr har  fået danskerne til at tænde op i grillen og sætte tænderne i sprøde bøffer og pølser. Men det er ikke helt ufarligt at spise grillmad, medmindre man tager sine forholdsregler.

Kød, der har været en tur på grillen, kan nemlig indeholde kræftfremkaldende stoffer såsom stege- og røgmutagener.

Læs også: Føj: Derfor skal du aldrig drikke direkte af dåsen

Det skriver Søndagsavisen, der har talt med konsulent fra Teknologisk Institut, Lene Meinert, som har gode råd til, hvordan man griller på den sunde måde.

- Det er fra kullet, de sundhedsskadelige stoffer kan komme – de såkaldte røgmutagener. Derfor skal man sikre sig, at kullet er ordentligt opvarmet, inden kødet kommer på grillen, siger Lene Meinert og påpeger,  at kullet skal have en grå overflade og havde en ren og klar flamme, inden kødet kommer på.

En anden kilde til røgmutagener er, når kødfedtet smelter og rammer kullene. Dette scenarie undgås bedst ved at bruge en gasgrill.

Læs også: Når du har læst dette, smider du aldrig dine avokadosten ud igen

Stegemutagener,  som opstår når kødet bliver branket og sort, er mere genstridige, for de er helt ligeglade, hvilken slags grille du bruger. 

Det bedste modtræk mod de kræftfremkaldende stegemutagener er at vende dit kød hvert andet minut og sørge for, at det ikke får for meget. Hvis kødet bliver sort, så skær det af. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip