DMI varsler mere præcise vejrudsigter med nye radarer

Over de kommende to år vil DMI udskifte tre af sine vejrradarer til nogle mere moderne, hvilket skal give mere præcise data om regn, sne og hagl.

DMI er flere gange blevet kritiseret for at have overset store skybrud - senest for knap en måned i København. Og selvom de nye radarer vil være med til at give mere præcise vejrudsigter, vil vejret altid være en svær størrelse at forudsige præcist.

Det fortæller Thomas Bøvith, der er forsker ved DMI’s Center for Meteorologiske Modeller.

- Skybruddet for nylig i København var svær at forudse, fordi radaren ikke viste mange signaler, før det intense skybrud begyndte, siger han.

- I andre tilfælde vil man fremover få et forvarsel om, at tordenbyger vokser op, og så kan man putte placeringen af de byger ind i vores vejrmodeller. Derfra vil man mere præcist kunne forudse de byger, som udvikler sig derefter, siger Thomas Bøvith.

- I det hele vil brugen af radardata i fremtiden gøre, at forudsigelsen af skybrud bliver bedre statistik set. Der vil dog stadig være tilfælde, hvor man vil have problemer med at få placeret bygerne rigtigt, siger Thomas Bøvith.

Det er radarerne i Sindal i Nordjylland, på Rømø i Vadehavet og på Stevns på Sydsjælland, der bliver udskiftet. De to første er fra 2003, mens Stevns-radaren er fra 2001.

- De nye radarer giver os nogle flere præcise målinger om nedbøren, men derudover er det også en generel modernisering af netværket, siger Thomas Bøvith.

Udskiftningen af radarerne bliver hilst velkommen af klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R), der i disse dage deltager i FN's klimatopmøde i New York.

- Bedre radardækning giver ikke bedre vejr, men det giver bedre vejrudsigter. Det kan gøre en stor forskel, særligt i en fremtid med ekstremt vejr, siger Rasmus Helveg Petersen til DMI's hjemmeside.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip