Dødsfald fra asparges-listeria er ej med i statistik

Tre personer, der er døde efter smitte med listeria fra aspargessuppe på Odense Universitetshospital, tæller ikke med i statistikken fra Statens Serum Institut (SSI) over antallet af døde efter den seneste smitte med listeria.

Listeria-bakterien fra aspargessuppen er af en anden stamme end den, der blev fundet i produkter fra det nu lukkede firma Jørn A. Rullepølser. Det oplyser overlæge Tyra Grove Krause, leder af SSI's afdeling for infektionsepidemiologi, til Ritzau.

- Det er to helt forskellige udbrud, og de hænger ikke sammen. I aspargessuppen er det en helt anden listeria-stamme end den i rullepølse-udbruddet. De dødsfald, vi har opgjort på vores hjemmeside, er kun fra rullepølseudbruddet, siger Tyra Grove Krause til Ritzau.

Udbruddet fra Jørn A. Rullepølser er ifølge SSI aftagende. I alt er 38 personer blevet testet smittet, heraf er de 16 døde.

Men dødsfaldene efter smitte fra listeriatypen, der er fundet i aspargessuppe på Odense Universitetshospital, tæller ikke med.

Det sidste af disse listeria-dødsfald fandt ifølge Fødevarestyrelsen sted i april i år. Det har ikke været muligt at få oplyst, om de to andre dødsfald også har fundet sted i år.

Under normale omstændigheder er der ifølge overlæge Tyra Grove Krause omkring 50 tilfælde af listeria-smittede om året i Danmark.

- Det normale er omkring 50 tilfælde af listeriasmittede årligt, og omkring 25 procent af de smittede dør af det, siger Tyra Grove Krause.

Sideløbende med den store listeriasag fra Jørn A. Rullepølser har der da også løbende været andre udbrud af listeriasmitte.

SSI har indtil videre i år registreret i alt 73 personer, der er blevet smittet med listeria. Af dem er de 38 som nævnt smittet med bakterien fra produkter fra Jørn A. Rullepølser.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip