Dømte journalister beder Merkel lægge pres på Tyrkiet

Den tyske regering skal gøre mere for at hjælpe med at sikre pressefriheden i Tyrkiet, lyder en opfordring fra en af de to tyrkiske mediefolk, der fredag blev idømt fængsel for at have afsløret statshemmeligheder.

- På nuværende tidspunkt oplever vi en omfattende ødelæggelse af europæiske rettigheder, siger Erdem Gül i et interview med den tyske avis Die Welt.

Han mener, at den tyske regering er langt mere tilbageholdende i sine reaktioner end eksempelvis den amerikanske regering.

- På den ene side arbejder den tyske regering tæt sammen med Tyrkiet, særligt i flygtningespørgsmålet. På den anden side hæver den knap nok stemmen, når europæiske værdier som den frie meningsdannelse og pressefrihed er truet, siger den dømte journalist.

Gül, der er Ankara-korrespondent for avisen Cumhüriyet, blev idømt fem års fængsel, mens avisens redaktør, Can Dündar, fik en dom på fem år og ti måneders fængsel.

Gül siger til Die Welt, at de begge er blevet "dømt for journalistik".

Deres afsløringer handlede om, at den tyrkiske efterretningstjeneste angiveligt hjalp med at sende våben til oprørsgrupper i nabolandet Syrien i 2014.

Umiddelbart inden dommen faldt i Istanbul fredag, forsøgte en bevæbnet mand at gennemføre et attentat mod Can Dündar.

Den bevæbnede mand skød tre gange, har øjenvidner oplyst. Dündar blev ikke ramt og slap uskadt fra skyderiet, men en anden journalist, der var på stedet for at dække retssagen, meldes såret.

Lørdag anholdt tyrkisk politi yderligere to personer, som mistænkes for at have været involveret i attentatforsøget mod Can Dündar.

Den 40-årige mand, der blev anholdt uden for retsbygningen i Istanbul fredag, har oplyst til politiet, at han handlede på egen hånd, rapporterer tv-stationen CNN Türk.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip