Dokumentar på TV2: Superstormen, der væltede USA

Mens store områder af det østlige USA i sidste uge blev blæst omkuld, og den amerikanske præsidentvalgkamp for en stund blev sat på standby, befandt TV 2s Rasmus Tantholdt sig midt i orkanen Sandys øje. I en helt ny dokumentar, "Sandy - stormen der væltede USA" fortæller han nu hele historien om superstormen og dens mange ofre og om de ufattelige ødelæggelser, der fulgte - ikke mindst i millionbyen New York.

Programmet vises på TV2 i morgen klokken 21.15.

Fra New Jersey til New York

Da Sandy, der er den hidtil største og mest kraftfulde tropiske storm i USA's historie, gik i land på østkysten, var Rasmus Tantholdt i New Jersey, som er en af de stater, der blev hårdest ramt af uvejret. Nu er han taget nordpå til millionbyen New York, hvor indbyggerne også har mærket de katastrofale følger af naturens rasen.

Nye billeder fra katastrofen

Her har han mødt en række mennesker, der har mærket følgerne af Sandy på egen krop, og folk, som må kæmpe hårdt for at bygge en ny tilværelse op. Ud over de personlige beretninger rummer dokumentaren også mange dramatiske optagelser, bl.a. fra mobiltelefoner, der viser, hvor kraftfuld superstormen var, og de omfattende ødelæggelser, den forårsagede.

At stå midt i ødelæggelserne

Rasmus Tantholdt fortæller, at det kan være svært at bevare det kølige overblik og den professionelle distance, når man arbejder som reporter i et område, hvor mange menneskers tilværelse bogstavelig talt er slået til pindebrænde.

- Det er jo ikke meningen, at vi skal blive en del af historien, og det er ikke vores opgave at hjælpe de nødlidende, men nogle gange har man lyst til at tage journalist-kasketten af og tage hjælpe-kasketten på, siger Rasmus Tantholdt, som faktisk fandt en familie i New Jersey, han kunne give en konkret håndsrækning.

Hyrede fattig pensionist

På et af de mange evakueringscentre i området mødte han og fotograf Anders Bach den fattige invalidepensionist Bryan Sotello og hans familie, som havde et hus i et af de hårdest ramte områder. De anede ikke, om de havde noget at vende hjem til.

- Vores lille bidrag var at ansætte Bryan som vores chauffør og lokale ekspert, forklarer Rasmus Tantholdt.

- Selv om det er vigtigt at være professionel i sådan en situation, er jeg nødt til at have mig selv med. Og det kræver somme tider, at jeg involverer mig personligt.

 

 

Dagens Gossip