Dom frifinder valuar for vurdering af andelsforening

En valuar og sælgerne af en andelsbolig i foreningen Ringertoften i København er torsdag i Østre Landsret blevet frifundet for at være skyld i, at et par skulle have betalte overpris, da de i 2009 købte andelsboligen.

Valuarens vurdering af ejendommen var grundlaget for andelsboligens pris, og købere påstod, at vurderingen var for høj, og at de derfor havde betalt for meget for lejligheden.

Retten på Frederiksberg fandt sidste år, at vurderingen var "voldsomt urealistisk og åbenbart forkert" og dømte derfor valuaren, hans selskab og sælgerne af lejligheden til at betale samlet 128.132 kroner, hvilket skulle være tabet i forbindelse med overprisen.

Dommen blev anket til landsretten, som altså frifinder både valuar og sælger. Landsretten har lagt til grund, at det ikke er bevist, at valuarens vurderinger afviger væsentlig fra, hvad der er fagligt forsvarligt, og at vurderingen af ejendomme er et skøn, der er forbundet med en vis usikkerhed.

Desuden var boligmarkedet atypisk i perioden fra 2005 til 2008, hvor valuaren vurderede ejendommen. I 2006 og 2007 var der gang i boligmarkedet med stigende priser, mens handlen stagnerede i 2008.

I sin afgørelse lagde Retten på Frederiksberg vægt på, at der var en betydelig afvigelse mellem den værdi, en skønsmand mente, ejendommen havde, og den værdi den sagsøgte valuar havde tillagt ejendommen.

Landsretten bemærker, at skønsmanden og valuaren har brugt forskellige teknikker til at beregne værdien, og at skønsmanden vurderede ejendommen på et senere tidspunkt, hvor forandringerne på boligmarkedet allerede havde fundet sted.

Fredagens sag er den første af i alt 78 sager, hvor andelshavere i Ringertoften tilsammen har sagsøgt valuaren for et tocifret millionbeløb. De hævder, at de har lidt store tab, fordi de vurderinger, som valuaren i midten af nullerne foretog af Ringertoften, var urealistisk høje.

/ritzau/

 

Dagens Gossip