Dommer frikender Pistorius for overlagt drab

Den sydafrikanske dommer i drabssagen mod eks-atletikstjernen Oscar Pistorius siger, at den anklagede ikke er skyldig i at have dræbt sin kæreste Reeva Steenkamp med overlæg på valentinsdag sidste år.

- Anklagemyndigheden har ikke kunnet bevise, at Pistorius er skyldig i overlagt drab, siger dommer Thokozile Masipa.

Hun frikender også Pistorius for drab dolus eventualis, hvilket er en juridisk betegnelse for en form for forsæt, hvor gerningsmanden er opmærksom på en mulig følge af en forbrydelse.

Dommeren siger, at Pistorius ikke kunne forudse, at personen bag døren blev dræbt, da han affyrede skud igennem badeværelsesdøren i deres fælles hjem, hvor Reeva Steenkamp opholdt sig på badeværelset.

Den 27-årige benamputerede tidligere sydafrikanske folkehelt reagerer på kendelsen ved at bryde ud i tårer, nu da det står klart, at han slipper for en livstidsdom.

Kendelsen blev fremsat midt på dagen, hvorefter retsmødet blev afbrudt på grund af frokostpause.

Dommeren har indtil videre ikke konkluderet, at Pistorius vil blive fundet skyldig i uagtsomt manddrab.

Men hun har undervejs i den langvarige domsafsigelse afvist forsvarets påstande om, at den anklagede skulle have været "midlertidigt sindssyg" på gerningstidspunktet.

Og Masipa afviser, at han skulle mangle evnen til at gøre noget kriminelt, da han skød Steenkamp 14. februar 2013.

Retssagen i Pretoria er ved at blive afsluttet efter 41 dage i retten med tårer, angst og bevægende vidneforklaringer om den tidligere sydafrikanske atletikstjernes skæbne.

Hun siger samtidig, at Pistorius modsagde sig selv, da han blev krydsforhørt i retssalen.

Pistorius, som fik sine underben amputeret som baby, er tiltalt for med fuldt overlæg at have skudt og dræbt sin kæreste Reeva Steenkamp sidste år. Ifølge anklagemyndigheden skete det i et raserianfald.

Pistorius troede efter eget udsagn, at kæresten var en indbrudstyv, og han affyrede derfor fire dødbringende skud gennem en toiletdør. Undervejs i retssagen har han dog skiftet forklaring og sagt, at han affyrede de fire skud ved et uheld.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip