Dommer udskyder Christiania-sag

Den første af en række sager om salg af hash på Christiania skulle være begyndt fredag i Københavns Byret. Men sagen er nu udskudt til stor frustration for de mange fremmødte tilhørere.

- Fucking politistat, råbte en af de mandlige tilhørere i retssalen vredt.

Ikke desto måtte alle tilhørere og journalister vandre ud af salen efter blot ti minutter.

77 personer er tiltalt i Christiania-sagen, som handler om salg af hash i Pusherstreet. Blandt andet på grund af de mange tiltalte er sagen blevet delt ind i seks mindre sager.

I realiteten skal sagen dog stadig ses som én stor sag. Nu er hovedspørgsmålet hvorvidt forsvarerne har krav på at være til stede i retten i alle seks sager - også dem, hvor de ikke har en klient.

Det skal Landsretten træffe en beslutning om, men før den gør det, har forsvarerne frist indtil på mandag til at komme med bemærkninger. Indtil kendelsen kommer er sagen udskudt.

Flere af forsvarerne har protesteret i mod, at sagerne er blevet delt i seks sager og ikke flere mindre.

Et af kritikpunkterne har været, at det for den enkelte tiltalte kan blive en dyr affære, at sagerne kører sammen med minimum ni andre tiltalte over mindst 30 retsmøder.

Taksten for en forsvarsadvokat ligger på 14.500 kroner for en dag på seks timer, ifølge domstol.dk.

Til flere af retssagerne er der afsat godt 40 retsmøder, hvilket betyder en potentiel regning på knap 600.000 kroner til hver af de tiltalte, hvis de bliver dømt. Ved frifindelse lander regningen hos statskassen.

Men både byretten og landsretten gav anklagemyndigheden medhold i, at den kunne dele sagen op på den måde.

På Pusherstreet på Christiania bliver der solgt hash fra en række boder. Det er disse boder, som politiet blandt andet har overvåget nøje, og som de seks sager er blevet inddelt efter.

Det var 13. marts i år, at politiet gennemførte den største aktion nogensinde mod organiseret kriminalitet på Christiania.

150 adresser blev ransaget og 80 mennesker anholdt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip