Domstol annullerer thailandsk valg

Thailands forfatningsdomstol har fredag annulleret landets parlamentsvalg 2. februar, der blev udskrevet af landets premierminister, Yingluck Shinawatra, i et forsøg på at dæmpe urolighederne i det splittede sydøstasiatiske land.

Ifølge en talsmand for forfatningsdomstolen blev afgørelsen truffet med seks mod tre stemmer. Beslutningen begrundes med, at valget ikke blev afholdt i hele landet samme dag.

Landets største oppositionsparti, Demokraterne, boykottede valget, som flere steder blev afbrudt af regeringsfjendtlige demonstranter.

Omkring 10 procent af valgstederne måtte lukke, og i begyndelsen af marts blev der derfor afviklet omvalg i fem provinser.

Demonstranterne kæmper for at få premierminister Yingluck Shinawatra, der anklages for omfattende korruption, afsat.

Konflikten i Thailand var længe præget af store fredelige demonstrationer, men der skete siden en række voldelige sammenstød, som har kostet 23 mennesker livet.

Tusindvis af demonstranter protesterede dagligt ved regeringsbygninger i Bangkok mod Shinawatra og demonstranterne mener, at hun er en marionetfigur for den tidligere regeringschef - hendes bror, Thaksin Shinawatra, der lever i eksil.

En talsmand for regeringspartiet Puea Thai Party kalder udfaldet "beklageligt" og mener, at annulleringen skaber en "dårlig præcedens".

Tirsdag meddelte Thailands regering, at det efter næsten to måneder er slut med undtagelsestilstanden i Bangkok og omkringliggende områder.

Undtagelsestilstanden har skadet turismen, og regeringen håber, at man igen kan sætte fart i turistindustrien, der er meget vigtig for Thailand.

Ophævelsen sker for at genopbygge tilliden i økonomien og turismesektoren, lød det fra Shinawatra.

Undtagelsestilstanden erstattes af en anden særlov, en intern sikkerhedslov.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip