Domstol ophæver straf til Putin-kritiker

Skrevet af admin

16/10/2013

Mest læste i dag

En russisk domstol opretholder oppositionslederen Aleksej Navalnijs dom for underslæb, men straffen på fem års fængsel er gjort betinget, og den fremtrædende Putin-kritiker skal ikke fængsles.

De tre dommere i appelsagen i regionen Kirov i det nordlige Rusland opretholder dommen om, at Navalnij er skyldig i underslæb, men de siger, at hans fængselsdom er gjort betinget.

Navalnij blev i juli dømt for at have organiseret et tyveri af 16 millioner rubler (omkring 2,8 millioner kroner) fra en trælasthandel i Kirov i 2009.

Han appellerede dommen og strafudmålingen, og han har hele tiden sagt, at sagen mod ham er politisk motiveret og baseret på falske anklager.

Advokaten Navalnij siger, at han kæmper mod korruption i Rusland, og han har erklæret, at hans mål er at blive valgt til præsident i 2018.

Anklagen og dommen mod ham ses af nogle iagttagere som præsident Vladimir Putins forsøg på at lukke munden på Navalnij, som i fjor organiserede store protester mod den russiske leder.

Navalnijs medtiltalte i den omstridte sag, Pjotr Ofitserov, fik også ændret sin dom på fire års straffekoloni til en betinget dom.

Afgørelserne ved onsdagens retsmøde kommer efter et usædvanligt hurtigt retsmøde, der blev afsluttet på under to og en halv time.

Navalnij siger, at han vil appellere dommen, selv om han ikke skal i fængsel, da han risikerer at blive udelukket fra politik.

- Naturligvis vil vi appellere, siger han.

Efter dommen i juli blev Navalnij overraskende løsladt, indtil ankesagen kom for.

Og da valgkommissionen i Moskva havde godkendt ham som borgmesterkandidat, kunne han stille op til valget i sidste måned, hvor han med 27 procent af stemmerne fik et overraskende godt resultat.

/ritzau/Reuters