Domstol vil have krigsforbrydelser undersøgt i CAR

Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil åbne en indledende undersøgelse af forbrydelser, der angiveligt er blevet begået under konflikten i Den Centralafrikanske Republik (CAR). Det siger Straffedomstolens anklager i en erklæring fredag.

- De civiles situation i CAR er siden september 2012 gået fra slemt til værre, siger anklager Fatou Bensouda.

Hun tilføjer, at nogle af ofrene, som er blevet dræbt eller udsat for voldtægt og seksuelt slaveri, tilsyneladende er blevet udvalgt på grund af deres religiøse overbevisning.

- Mit kontor har læst mange rapporter igennem med detaljer om brutale handlinger og beskyldninger om, at der er begået alvorlige forbrydelser, siger Fatou Bensouda.

FN's flygtningekontor siger fredag, at omkring 20.000 mennesker er flygtet til Cameroun for at undslippe blodsudgydelserne i landet efter et kup for knap et år siden, der væltede landets mangeårige leder Franco Bozize.

I sidste måned valgte overgangsregeringen i Den Centralafrikanske Republik Catherine Samba-Panza, borgmester i Bangui, til landets midlertidige præsident.

Catherine Samba-Panza erstatter Michel Djotodia, som er leder af Seleka-oprørerne, der kuppede sig til magten i marts 2013.

Djotodia trådte tilbage 10. januar efter massivt internationalt pres.

Voldshandlingerne i Den Centralafrikanske Republik frygtes at have dræbt tusindvis af mennesker, mens flere end 900.000 mennesker er tvunget på flugt. Landet har en befolkning på omkring 4,6 millioner mennesker.

EU vil sende op til 600 soldater til landet for at hjælpe afrikanske og franske soldater, der allerede er i Den Centralafrikanske Republik (CAR).

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip