Drik løs: Kaffe er godt for leveren

Hvis du allerede i dag har drukket mere end en kop kaffe, er det ikke nogen skam. Ny forskning viser nemlig, at kaffe kan optimere din levers helbredsmæssige tilstand. Det skriver sciencedaily.

Personerne i undersøgelsen drak på daglig basis store mængder kaffe. Uanset om de drak koffeinfri eller almindelig kaffe, havde de et lavere niveau af abnorme leverenzymer. Det tyder på, at andre kemiske forbindelser end koffein kan hjælpe med at beskytte leveren.

Tidligere forskning har konstateret, at kaffe kan have en mulig beskyttende virkning på leveren. Det var ikke klart, hvorvidt koffeinfri kaffe havde samme beskyttende virkning på leveren.
Derfor gik et forskningsprojekt i gang fra  National Cancer Institute i Bethesda, Maryland.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du smuk med kaffegrums

Forsker Dr. Qian Xiao og hans kollegaer brugte data fra den nationale sundhed - og ernæringsundersøgelse foretaget af Center for Sygdom og Forebyggelse til at vurdere sundheden for mennesker, der bor i USA. I denne undersøgelse er deltagerne ikke kun interviewet, de har også gennemgået fysiske undersøgelser, herunder blodprøver.

27.800 personer i alderen 20 år og ældre rapporterede, hvor meget kaffe de indtog i løbet af et døgn. Forskerne kiggede på blodprøverne, som flere steder viste sunde faktorer for leverens tilstand. Man kigger på fire vigtige enzymer for at afgøre en levers sundhedstilstand.

Resultaterne viste, at folk, der sagde, at de drak tre eller flere kopper kaffe om dagen havde lavere niveauer af alle fire af disse enzymer, sammenlignet med folk, der ikke drikker noget kaffe. Det overraskende ved undersøgelsen er, at det er ligegyldigt, om man drikker koffeinfri eller normal kaffe, da effekten på leverenzymerne næsten er identiske i undersøgelsen.

- Vores forskning viser, at der er andet end koffein i kaffe, der gavner leveren. Det kræver flere undersøgelser  for at kunne identificere, hvilke del af kaffen der er ansvarlig for den gavnlige effekt, siger Dr. Qian Xiao til sciencedaily.

 

 

Dagens Gossip