Dronning Margrethe sender kondolencebrev til Sydafrika

Dronning Margrethe har fredag morgen sendt et kondolencebrev til Sydafrika i forbindelse med Nelson Mandelas død.

Brevet er adresseret til Sydafrikas præsident, Jacob Zuma.

- I brevet kondolerer majestæten og udtrykker sin medfølelse overfor det sydafrikanske folk og overfor Mandelas familie, siger kommunikationschef for kongehuset Lene Balleby.

Dronning Margrethe har flere gange personligt mødt den afdøde tidligere sydafrikanske præsident.

Blandt andet i København, hvor Nelson Mandela var på et todages statsbesøg tilbage i 1999.

Besøget i Danmark var ét i rækken af de lande, som havde støttet kampen mod apartheid, og som den dengang 80-årige sydafrikanske præsident aflagde besøg.

Nelson Mandela blev hentet i lufthavnen af dronning Margrethe og prins Henrik. Og 15. marts 1999 var han til gallamiddag med regentparret.

Nelson Mandela har to gange tidligere besøgt Danmark. Første gang i februar 1992 som leder af Den Afrikanske Nationalkongres (ANC). Anden gang var i marts 1995, da han som Sydafrikas præsident deltog i FN's sociale topmøde i København.

I 1996 var dronningen, prinsen og kronprins Frederik i Sydafrika, hvor de blev modtaget af Nelson Mandela. Ved den lejlighed modtog Mandela Elefantordenen af dronningen.

Fra hele verden strømmer det ind med sympatitilkendegivelser til Sydafrika efter Nelson Mandelas død.

Et sjældent samstemmende internationalt kor af politikere, sportsfolk, religiøse ledere og kulturpersonligheder hylder mindet om statsmanden, frihedshelten og samvittighedsfangen, der blev Sydafrikas første demokratisk valgte og første sorte præsident.

/ritzau/

 

Dagens Gossip