Drukbremse er en myte: Grønlændere kan sagtens tåle alkohol

Myten om, at grønlændere har et særligt alkoholgen, der gør, at de tåler alkohol dårligt, punkteres af et nyt dansk studie.

- Man har tidligere troet, at grønlænderes genetiske alkoholprofil mindede om østasiateres, fordi den grønlandske befolkning oprindeligt stammer fra Sibirien, siger forskningsleder Janne Schurmann Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

- Østasiater har netop en særlig genetisk "drukbremse", der beskytter dem mod at udvikle alkoholmisbrug, og som betyder, at de tåler alkohol meget dårligt.

Det er første gang, at man har kortlagt grønlænderes genetiske alkoholprofil. Studiet viser, at grønlænderes genetiske alkoholgener i høj grad ligner danskeres og andre vesteuropæeres.

- Vores studie afviser teorien om det særlige alkolholgen, for vi kan se, at grønlænderes genetiske alkoholprofil slet ikke ligner østasiateres. Den er derimod fuldstændig lig den danske og vesteuropæiske profil, der bedre tåler eller bedre nedbryder alkohol, siger Janne Schurmann Tolstrup i en pressemeddelelse.

Studiet viser, at grønlændere tåler alkohol i samme omfang som danskere og andre vesteuropæiske folkeslag - og at de altså ikke har et gen, der gør, at de nedbryder alkohol dårligt.

Evnen til at tåle eller måske rettere sagt nedbryde alkohol er delvist genetisk bestemt. Den genetiske profil hænger også sammen med risikoen for at udvikle et storforbrug af alkohol eller en anden form for alkoholmisbrug.

Langt de fleste danskere - og altså også grønlændere - har en genetisk profil, som ikke beskytter mod at udvikle storforbrug af alkohol og afhængighed.

Østasiatere har derimod en genetisk profil, der populært sagt virker som en slags antabus.

Det er forskere ved Statens Institut for Folkesundhed, der har kortlagt grønlændernes genetiske alkoholprofil.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip