Du skal dø: Ny programserie på DR1

Skrevet af Finn Jensen

21/12/2012

Mest læste i dag

Vi skal alle dø, og selv om døden i menneskets livscyklus er lige så naturlig som fødslen, så er det nok de færreste af os, der ved, hvad der præcis sker med kroppen, når vi er gået bort.

I den nye serie i fem afsnit ‘Du skal dø’ på DR1 kommer seerne med på hospice, hvor Anders Lund Madsen har fået lov til at følge Finn og Søren, der begge er ved at dø.

Programmerne ser på, hvad der sker, når mennesker ånder ud, bliver begravet og går i forrådnelse. Vi kommer rundt om retsmedicinske obduktioner, der ser på, hvilken historie en død krop kan fortælle.

Mennesker der har snydt døden
Anders Lund Madsen tager seerne med på en amerikansk Bodyfarm, og så hører vi om nogle af de mennesker, der har snydt døden.

-Det er mit håb, at programmerne vil inspirere seerne til at tale lidt mere åbent om døden. Selvom det er uendelig trist at tænke på, at vi alle skal herfra en gang, så tror jeg, at programmernes åbenhed og direkte måde at tale om døden på, vil være et bidrag, til at fjerne nogle af de tabuer, der er i vores samfund om døden, siger redaktør Gitte Tækker fra DR1.

De første gæster er insekter

Ud fra en videnskabelig tilgang får seerne indsigt i, hvad der sker med kroppen, når vi er døde. Vi møder en forsker, der forsker i fluer og biller – de dyr, der lever af vores døde kroppe.

Han har flere gange hjulpet politiet med at opklare mistænkelige dødsfald ved at studere insekter, der er fundet på lig. For eksempel kan man ved at studere insekterne finde ud af, hvor længe et menneske har været død, og hvad dødsårsagen var.

Forrådnelsesforskning

I England anvender man døde svin til forskning i, hvordan kroppen forrådner. Men i USA anvender man døde menneskekroppe i forrådnelsesforskningen på de såkaldte Bodyfarms. 

’Du skal dø’ sendes første gang den 3. januar 2013 klokken 21.00 på DR1 og de kommende fire torsdage.