Dyrk dine grøntsager i vindueskarmen

Uhm, hjemmedyrket grønt til middagsmaden smager bare bedre.  Har du ikke en stor have, du kan lave køkkenhave i, kan mindre også gøre det. Og hopper du med på den amerikanske regrow-bølge, er du samtidig med til at spare på ressourcerne.

Kniber det med at få tid til at lave god mad? Få tips til, hvordan du sparer tid i køkkenet på isabellas.dk

Regrow handler kort fortalt om at gendyrke de grøntsager, man allerede har spist, for eksempel gulerodstoppe, forårsløg eller spidskål. Man sætter simpelthen bare den lille stub af forårsløget, som man ellers ville smide ud, ned i et glas med vand, og så gror det videre derfra. Noget, der sagtens kan foregå i en vindueskarm eller en altankasse.

– Selvforsyning er stadig det helt hotte, og med regrow tager selvforsyningen og det at udnytte ressourcerne os helt til det yderste, forklarer havedesigneren Dorthe Kvist, der blandt andet har skrevet bogen ’Byhaven. Kål, kartofler og kærlighed’.

Skal du gøre rent i weekenden? På isabellas.dk kan du se, hvilke fem steder du højest sandsynligt overser

Hvilke grøntsager kan du dyrke?

Vil du kaste dig ud i projekt regrow, påpger Dorthe Kvist, at porrer, hvidløg, løg, salat, fennikel, selleri og ingefær er grøntsager, der egner sig fortrinligt til at gendyrke i køkkenvinduet – enten i vand eller i potter med jord.

På bare fem dage kan du for eksempel gro et helt nyt forårsløg: Skær bunden af løget fra, før du spiser det – og læg i stedet løgstumpen i et glas med vand, som du placerer på en solrig plet i køkkenvinduet. Hurtigt vil resterne af forårsløget begynde at skyde nye grønne skud, og i løbet af få dage, er det helt færdigspiret.

Når du skal lave mad, klipper du bare af, hvad du skal bruge af den grønne del, og lader den nederste løgdel blive i vandet. Skift vandet i glasset hver uge. Når du først har fundet fidusen med for eksempel forårsløg, kan dit hjemmegroede løg blive en evighedsgrøntsag på køkkenbordet, så du aldrig behøver at købe forårsløg hos grønthandleren eller i supermarkedet igen.

Af Line Marie Laursen, ISABELLAS/NewsDesk Aller Media.

 

Dagens Gossip