E-cigaretter skaber splid i EU: Vil forbyde e-cigaretten

Den 8. oktober nedstemte EU-parlamentet det tobaksdirektiv der blandt andet omhandlede e-cigaretten. Et direktiv som var fremsat fra kommissionen og som af mange mistænkes for at have været stærkt under indflydelse fra lobbyister.

Der var flere dele af direktivet, som blev vedtaget, men delen omhandlende selve e-cigaretten blev nedstemt med et klart flertal, til stor glæde for mange brugere af e-cigaretten.

Læs også: Elektroniske cigaretter bliver forbudt i skoler

Udfaldet af afstemningen var tydeligvis ikke et tilfredsstillende resultat for EU-kommisionen, som nu ønsker at fremlægge et nyt forslag. Et forslag, der mere eller mindre vil ulovliggøre e-cigaretten ved at forbyde nikotinvæske med mere end 20 milligram nikotin samt brug af smagsaromaer.

Forskere uenige med politikerne

Argumentet for reguleringer har hidtil været påstanden om at e-cigaretter er med til at tiltrække nye rygere. Det bliver dog afkræftet af en række forskere, som påpeger at elektroniske cigaretter hovedsageligt anvendes af allerede aktive rygere, som et sundere alternativ til tobakken.

Et nyligt studie, foretaget af en række Sydkoreanske forskere støtter denne påstand og dokumenterer at andelen af unge e-cigaret rygere, der ikke tidligere røg tobakscigaretter er minimal. Undersøgelsen påpeger samtidig at 0,9 procent af de unge mellem 13-18 år, kun ryger e-cigaretter.

Læs også: Rigmand røg E-cigaret og tjekkede sms under tv-interview

Niels Johansen, fra xsmoke.com mener kommissionen snart må lytte til videnskaben, og forstå sig på forbrugerne af e-cigaretten:

- At kommissionen endnu en gang forsøger at få trumfet et forbud mod e-cigaretten igennem, virker besynderligt, hvilket kun giver vand på møllen om lobbyisme fra tobaksindustrien. Et direkte forbud vil få fatale konsekvenser for de mange glade dampere i EU, hvorefter vi vil opleve en faldende folkesundhed.

Mere og mere tegner til, at den store uenighed kan medføre at tobaksproduktdirektivet ikke bliver godkendt i det nuværende parlament, og at hele processen skal gå om.

Læs også: E-cigaretten slår nikotinplastret

Det giver e-damperne mere tid til at skabe opmærksomhed omkring produktet og når der er flere og flere der skifter smøgerne ud.

- Så vil brugernes og EU-borgernes stemme blive mere og mere tydelig og måske så "højlydt" at politikerne og embedsfolkene forstår, at "dampere er også vælgere" - og at et kryds på en stemmeseddel meget hurtigt kan skifte plads, fortæller Peter Stigaard fra Dansk e-Damper Forening til dagens.dk.

 

Dagens Gossip