Ebola-alarm lyder i Texas

Sundhedsmyndighederne i Texas overvågede torsdag 100 personer, som kan være blevet smittet med ebola, og de har givet nære familiemedlemmer til de pågældende ordre til at blive hjemme, mens det første tilfælde af sygdommen i USA efterforskes.

Patienter, som amerikanske medier har identificeret som Thomas Eric Duncan, rejste fra Liberia til Texas, hvor diagnosen blev stillet tidligere i denne uge.

- Han havde ikke feber, da han forlod Liberia den 19. september, oplyser Tom Frieden, der leder Centeret for kontrol og forebyggelse af sygdom.

Men Duncan, der siges at være omkring 40 år, begyndte at blive syg den 24. september, og når en patient begynder at få symptomer som feber, opkastninger og diarre kan de brede smitten til alle, der kommer tæt på deres kropsvæsker.

Patienten blev i første omgang sendt hjem, da han første gang søgte lægehjælp, og over fire døgn kan have smittet en række personer. Lægerne antog, at han blot var syg af en almindelig virussygdom, selv om han havde fortalt, at han havde været i Vestafrika.

Fire dage senere han hastet til hospitalet efter at have kastet op foran et beboelseskompleks.- Omkring 100 er nu i fare for at være blevet smittet, siger Frieden og tilføjer:

- Vi har interviewet en del, men langt fra alle. 14 personer er blevet testet negative for sygdommen.

Fire familiemedlemmer har fået rettens forbud mod at forlade deres hjem før den 19. oktober, og deres lejlighed er under politiets bevogtning.

Thomas Eric Duncan blev formentlig smittet, da han i Liberia hjalp en gravid kvinde med ebola til et hospital, hvor hun dog blev afvist på grund af pladsmangel.

Ifølge New York Times hjalp han kvinden hjem igen og bar hende ind i hjemmet, hvor hun senere døde af sygdommen.

En person kan blive syg med ebola fra to til 21 dage efter, at han er blevet smittet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip