Ebola: Grænsesoldater i Liberia får ordre på at skyde

Liberiske soldater på patrulje ved det ebola-ramte lands grænse til Sierra Leone har fået ordre på at skyde personer, som i ly af nattemørket forsøger at krydse grænsen.

Det skriver det lokale dagblad Daily Observer.

Befalingen blev udstedt fredag af oberst Eric W. Dennis, stedfortrædende stabschef for Liberias væbnede styrker.

Tidligere har præsident Ellen Johnson-Sirleaf beordret alle Liberias grænser lukket på grund af ebola-udbruddet, som har spredt sig til hele det vestafrikanske land. Kun de største indrejsesteder er undtaget for forbuddet, og her er kontrollen skærpet.

Det er nu op til soldaterne, som er indsat ved de lukkede grænser, at håndhæve præsidentens befaling, fortalte hærens næstkommanderende under et besøg ved en grænseovergang.

- Jeg ønsker at høre, at nogen får en kugle i deres ben. Først skal du affyre et varselsskud, og når du så har ramt deres ben, så vil den sygdomsramte person indse, at han har overtrådt en stående ordre eller et andet lands lov, sagde oberst Dennis til soldater ved en grænse i det vestlige Liberia.

Befalingen er foranlediget af oplysninger fra Liberias immigrationsmyndigheder om, at "skruppelløse personer" på trods af lukningen af grænserne fragter folk ind i Liberia i nattetimerne. Trafikken, der foregår med kanoer, går i begge retninger, men hovedparten er personer fra Sierra Leone.

Immigrationsmyndighederne siger, at de ikke har tilstrækkelig med bemanding til effektivt at kontrollere alle indrejsesteder.

Soldater og andre sikkerhedsfolk, som patruljerer ved grænserne, er også blevet advaret om at tage mod bestikkelse eller selv hjælpe personer til at slippe ind i Liberia.

Liberia og Sierra Leone er sammen med Guinea hårdt ramt af ebola-virussen, som har kostet flere end 1200 mennesker livet. I Nigeria har der også været tilfælde af sygdommen.

/ritzau/