Ebola-lande får nye tilsagn om 23 milliarder kroner

FN's udviklingsprogram (UNDP) har fået tilsagn om yderligere 3,4 milliarder dollar - svarende til knap 23 milliarder kroner - til de lande, som er blevet hårdest ramt af ebolaepidemien.

Pengene skal gå til at genopbygge sundhedsvæsnet, genåbne skoler, støtte landbrug og få statsforvaltningen på fode igen i Sierra Leone, Guinea og Liberia.

- Det er meget opmuntrende. Processen har fået en rigtig positivt start, siger Helen Clark, leder af UNDP.

Blandt de nye midler er 500 millioner dollar fra EU, 381 millioner dollar fra Storbritannien, 266 millioner dollar fra USA og 220 millioner dollar fra Tyskland. Det største nye tilsagn stammer fra Den Afrikanske Udviklingsbank og er på 745 millioner dollar.

I alt er der efter de nye tilsagn nu samlet 5,18 milliarder dollar ind til ebolalandene.

Der blev konstateret et nyt tilfælde af ebolasmitte i Liberia sidste uge, selvom landet to måneder tidligere havde erklæret sig selv fri for sygdommen. De vestafrikanske nabolande Guinea og Sierra Leone kæmper stadig med at inddæmme den dødbringende sygdom.

- Truslen vil ikke forsvinde, før vi genopbygger sundhedssektoren, som ebola tilintetgjorde, før vi genopbygger landbrugets levedygtighed, før vi får de statsindtægter tilbage, som ebola fjernede, eller før vi yder førstehjælp til den private sektor, som den kvalte, siger Sierra Leones præsident, Ernest Bai Koroma.

Udbruddet af ebola i Vestafrika er det værste af sin slags nogensinde.

Virussygdommen har krævet over 11.000 menneskeliv i de tre afrikanske lande siden udbruddet i december 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip