Ebola-opdager: Sygdom kan sprede sig til andre kontinenter

Manden, der opdagede den smitsomme ebola-virus, frygter, at sygdommen kan sprede sig fra Afrika til andre kontinenter.

Den belgiske læge Peter Piot var med til at opdage sygdommen i 1976, og han frygter, at det bliver svært at indkapsle sygdommen i Afrika, hvor den har hærget i månedsvis i den vestlige del.

I Vestafrika bor en del indere, og hvis bare én smittet fragter sygdommen til hjemlandet under et besøg, kan det hurtigt medføre en spredning.

- Også i Indien bærer læger og sygeplejersker ofte ingen beskyttelseshandsker. De ville blive inficeret med det samme, og virussen ville blive spredt, advarer Piot i det tyske magasin Der Spiegel.

Ebola-smittede rejser med sikkerhed også til Europa, hvor de håber på behandling, lyder det. I Europa og Nordamerika vil sådan et udbrud hurtigt blive inddæmmet, men i Afrika kan det destabilisere en hel region.

- Og det skal være klart for alle. At det ikke længere kun er en epidemi, men en humanitær katastrofe.

- Jeg kan kun håbe, at vi klarer den, så vi får den under kontrol. Jeg havde virkelig aldrig troet, at det ville blive så slemt, siger han.

Søndag kom det frem, at Sierra Leone ifølge en ledende nødhjælpsarbejder ventes at forlænge det landsdækkende udgangsforbud, som har varet i tre dage.

Udgangsforbuddet trådte i kraft fredag og har lagt gaderne over hele landet mennesketomme.

Det sker efter fundet af 92 døde og 56 nye udbrud af den frygtede ebola-virus.

Torsdag oplyste Verdenssundhedsorganisationen WHO, at 2622 ud af 5335 smittede er døde i det mest dødbringende udbrud af ebola-virus i verdenshistorien.

Det var dog inden weekendens fund i Sierra Leone.

Ifølge WHO er der intet, der tyder på, at epidemien, der hærger Guinea, Sierra Leone og Liberia er på vej til slippe sit greb. Ebola-virus har også spredt sig til Nigeria og Senegal.

FN's Verdensfødevareprogram (WFP) oplyser, at det har modtaget donationer på næsten 22 millioner dollar svarende til 127 millioner danske kroner, som skal gå til hjælp i de ebola-ramte lande i Vestafrika.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip