ECB fortsætter hjælp til græske banker

Den Europæiske Centralbank (ECB) beslutter at fortsætte ekstraordinære kapitaloverførsler til græske banker i form af kontanter.

Efter et telefonmøde søndag i ECB's styrelse hedder det, at den har "besluttet at opretholde loftet for leverance af ELA til de græske banker på samme niveau, som blev besluttet fredag".

ELA er en ekstraordinær overførsel af kontanter fra ECB til banker, som af forskellige grunde er løbet tør for kontanter. Det er disse overførsler, som de seneste dage har afværget græske bankkollaps.

De seneste dage har grækerne stået i lange køer foran pengeautomaterne for at hæve euro fra deres bankkonti af frygt for et sammenbrud i græsk økonomi. Det er milliarder af euro, som pengeautomaterne har spyttet ud.

Der har hele søndagen været spekulationer om, at den græske regering ville beordre de græske banker lukket mandag morgen og indføre kapitalkontrol, fordi der mangler euro-kontanter i bankerne.

Det kommer, efter eurolandenes finansministre lørdag besluttede at stoppe et milliardstort hjælpeprogram til Grækenland, fordi den græske regering ikke vil efterleve krav om reformer og offentlige besparelser som led i en rekonstruktion af den græske økonomi.

Men ved at opretholde de ekstraordinære overførsler af kontanter til de græske banker sikrer ECB, at de menige grækere fortsat kan hæve euro i pengeautomaterne mandag morgen.

Kort forinden citerede BBC den græske finansminister Yanis Varoufakis for at sige, at regeringen i Athen overvejede at lukke bankerne på ubestemt tid fra mandag og indføre kapitalkontrol, hvis ECB kapper livlinen til græsk økonomi.

Det dementerede Varoufakis kort efter var regeringens plan.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip