Efter 11 år som prinsgemal vil Henrik igen være prins

14/04/2016 16:58

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det er nye tider i kongehuset, og nu har prins Henrik i forbindelse med sin pensionering fra de officielle pligter frasagt sig sin titel som prinsgemal.

Det skriver TV2 og Ekstra Bladet.

Dermed skal han ikke længere tiltales som prinsgemal, men som hans kongelige højhed prins Henrik.

- Det er hans kongelige højheds egen beslutning at ændre sin titel til det mindre formelle prins Henrik. Prins Henrik finder, at det passer bedre til hans nuværende situation efter pensioneringen, siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, til Ekstra Bladet.

Det var prins Henrik selv, der indførte titlen, fordi han var træt af titlen som netop prins.

Siden 2005 er dronning Margrethes ægtefælle blevet tituleret som prinsgemal, hvilket er betegnelsen for den regerende dronnings ægtefælle.

Men nu er prins Henriks titel igen gået fra prinsgemal til prins, som er et ikke-regerende mandligt medlem af kongehuset ifølge TV 2.

Ændringen er allerede blevet taget i brug af kongehuset.

Da der onsdag aften var stor gallataffel på Fredensborg Slot i anledningen af statsbesøget fra Mexico, blev den nu tidligere prinsgemal tituleret "Hans Kongelige Højhed Prins Henrik" på gæstelisten.

Prins Henrik har ved flere lejligheder offentlig luftet sin utilfredshed med, at han ikke havde titel af konge, når nu han var gift med dronningen.

Danmark er ellers kendt for at være ivrig forkæmper for ligestilling, lød et af argumenterne fra prinsen.

I sin nytårstale overraskede dronning Margrethe befolkningen, da hun sagde, at prins Henrik gik på pension fra i år.

Hun og prins Henrik blev gift i 1967, og siden har han ved de fleste officielle begivenheder, herunder statsbesøg, ledsaget hende.

Oprindelig er den 81-årige prins født i Frankrig med titel som greve. I sin biografi "Enegænger. Portræt af en Prins" har prinsen beskrevet baggrunden for titlen som prinsgemal:

- Det var min beslutning at tage den titel. Hvorfor? Fordi jeg var træt af at blive kaldt "prinsen". For hvad for en prins? Er det lille prins Felix? Eller er det dronningens mand? Nuvel, så efter mere end tredive år tog jeg den titel af prinsgemal, som mine ligestillede i Holland og England dog har haft.

/ritzau/