Efter angreb: Al-Nusra i Syrien synes stærkt svækket

Nusra Fronten, der er Al Qaedas syriske gren, er kastet ud i dyb krise, efter at bevægelsens militære leder er blevet dræbt - øjensynligt ved et af hærens luftangreb.

Bevægelsen er i forvejen i en vanskelig situation, da den både bekæmper det syriske regime omkring præsident Bashar al-Assad og Islamisk Stat.

Abu Humam al-Shami, som har trænet i Afghanistan sammen med de personer, som planlagde terroranslaget mod USA den 11. september 2001, blev dræbt torsdag ved en eksplosion på et møde i Idlib provinsen med andre kommandanter fra gruppen.

Den militante sunnimuslimske gruppe, der er loyal mod Osama bin Ladens efterfølgere, er en af de mest magtfulde af de grupper, som bekæmper Assad i Syrien.

Den har brudt med Islamisk Stat, som tager afstand fra al-Qaeda, fordi denne ikke er radikal nok ifølge Nusra Fronten.

Abu Humams død kommer på et tidspunkt, hvor Nusra Frontens fremtid er usikker.

Selv om den har udvidet sit territorium i Syrien ved at bekæmpe moderate vestligtstøttede modstandsgrupper, så synes bevægelsen at miste opbakning.

Medlemmer af gruppen har sagt, at de overvejer at bryde båndene til al Qaeda, hvormed de vil kunne få mere støtte fra Golfstaterne, som både er imod Assad og Islamisk Stat.

Det syriske militær siger, at det stod bag torsdagens angreb, som også kostede flere andre af al Nusras ledere livet.

Rami Abdel Rahman, direktør for eksilgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, oplyser, at "flere ledere i Nusra Fronten blev dræbt."

Hverken USA eller koalitionen har gennemført luftangreb i nærheden af det sted, hvor al Nusras militære leder blev dræbt, siger talsmænd for Pentagon.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip