Efter valgsejr: Kongresformand vil skrotte Obamacare

To af de varmeste politiske emner i USA - den stærkt kontroversielle Keystone-olierørledning og sundhedsreformen Obamacare - er rykket højt op på den republikanske dagsorden efter tirsdagens midtvejsvalg.

Formanden for Repræsentanternes Hus, John Boehner, fra de storsejrende Republikanere lægger ikke fingrene imellem, når har siger, at en lov, der tillader opførelsen olierørledningen fra Canada til Den Mexicanske Golf, skal fremmes, og at Obamacare skal ophæves.

En reduktion af USA's svimlende gæld står også højt på ​​Republikanernes dagsorden for 2015.

På sit første pressemøde siden tirsdagens valgsejr siger John Boehner også, at hvis præsident Barack Obama ensidigt ændrer immigrationsreglerne, så vil han forgifte brønden, og der vil ikke være nogen udsigt til en indvandringsreform i de næste to år.

- Når man leger med ilden, så brænder man sig, tilføjer Boehner.

Inden slutningen på året ventes Obama at benytte sine magtbeføjelser til at hjælpe millioner af uregistrerede indbyggere, der i årevis har boet illegalt i USA, hvor mange har etableret sig med deres familier. Konsekvensen kan blive, at mange kan søge job i USA uden frygt for deportation.

Obama afholdt sig tidligere på året fra at tage et sådant skridt i håb om, at Boehners republikanere ville gå med til en omskrivning af den amerikanske udlændingelovgivning. I juni 2013 vedtog Senatet, der dengang havde et demokratisk flertal, et tværpolitisk lovforslag.

Men de konservative i egne rækker bremsede Boehner, og Obama har siden lovet at gå forrest for at hjælpe nogle af de knap 12 millioner uregistrerede indvandrere.

Boehner siger også, at han og partifællen Mitch McConnell, som efter planen bliver formand for Senatet i januar, sammen vil gøre noget for at få nedbragt USA's gæld på 18.000 milliarder dollar.

Demokraterne oplevede et knusende nederlag ved midtvejsvalget tirsdag, og når den nyvalgte kongres mødes efter nytår, har Republikanerne flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip