Egypten-kendere: Sisis image lider under flystyrt

admin

425 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Torsdag forsvandt et Egyptair-fly på vej til Kairo, da det gjorde sin entre i egyptisk luftrum.

Selv om årsagen og mange andre forhold stadig er uklare, står en ting klar ifølge to Egypten-kendere: Katastrofen gør ondt på præsidenten Abdel Fattah al-Sisi, der blev valgt på løfter om stabilitet.

I oktober sidste år styrtede et russisk fly ned over Sinai-halvøen efter et terrorattentat. Det gjorde ondt på en egyptisk turist-industri og dermed egyptisk økonomi, der i forvejen havde det hårdt, vurderer den tidligere direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut Jakob Erle.

- Økonomien har det forfærdeligt. Men det havde den i forvejen, siger han.

Derfor tilfører torsdagens flystyrt ikke den egyptiske økonomi store skader. Derimod indkasserer al-Sisi et stort symbolsk slag, vurderer Jakob Erle.

- Al-Sisis argument, for at han skal være præsident, var, at han kunne skabe stabilitet. Og hvis der var stabilitet, så kunne han få gang i økonomien. Derfor underminerer det her flystyrt den, der styrer staten, forklarer han.

Samme analyse kommer fra projektleder ved Dansk Institut for Internationale Studier Rasmus Boserup, der ligeledes er tidligere direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut.

Han tvivler på, at flystyrtets direkte økonomiske konsekvenser bliver en trussel mod al-Sisi. Han hæfter sig dog ligesom Jakob Erle ved, at den manglende forbedring af sikkerheden i landet er ved at påvirke de opinionsmålinger, han har set.

- Det forekommer mig, at mandatet til at køre den her stil er lidt slidt, siger Rasmus Boserup med henvisning til, at de egyptiske myndigheder ifølge projektlederen konsekvent nedbryder retssikkerheden i landet.

- Flystyrtet er et søm i kisten på hans argument, om han kan skabe sikkerhed, omend det vil gøre ondt.

Dermed gør fly-katastrofen ondt på al-Sisis retfærdiggørelse af myndighedernes hårdhændede behandling af befolkningen og medierne, mener Rasmus Boserup.

/ritzau/