Egyptens præsident sværger: Vi vil hævne IS-drab

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, vil hævne de 21 kristne egyptere, som Islamisk Stat (IS) hævder at have halshugget i Libyen.

- Egypten forbeholder sig ret til at reagere på en passende måde og straffe disse mordere, siger Sisi i en tv-transmitteret tale.

Sisi indkaldte landets sikkerhedsråd til et hastemøde søndag, efter at en brutal video, der viste tilfangetagne personer bliver halshugget, var blevet offentliggjort på nettet søndag aften. Præsidenten har også erklæret syv dages landesorg.

Titlen på den fem minutter lange video er ifølge nyhedsbureauet dpa: "En meddelelse skrevet i blod til nationen på korset", mens der i en undertekst kunne læses: "Korsets folk, tilhængere af den fjendtlige egyptiske kirke."

Tusinder af egyptere er efter en opstand i hjemlandet i 2011 rejst til nabolandet Libyen for at søge arbejde på trods af advarsler fra deres myndigheder om ikke at rejse til et af de farligste lande i regionen.

The New York Times skriver, at det er første gang, at IS har offentliggjort en video fra et område uden for Syrien eller Irak.

Ifølge den ekstremistiske bevægelse blev de dræbte koptere taget til fange i Libyen. Det egyptiske udenrigsministerium har tidligere over for nyhedsbureauet AFP bekræftet, at 20 egyptere ad to omgange var blevet bortført i Libyen.

På videoen ses mindst 10 af gidslerne blive dræbt på en strand af sortklædte personer.

Nyhedsbureauet AP har talt med Qalini Sanyout, der er onkel til to af gidslerne.

- Hvad skal vi sige? Kan nogen fortælle os om dette er ægte? Hele landsbyen er i sorg, siger han.

Egypten, den arabiske verdens mest folkerige stat, deltager ikke direkte i den USA-ledede koalition, der forsøger at bekæmpe IS med luftangreb i både Syrien og Irak.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip