Eks-minister står bag borgmesterkup på Lolland

Skrevet af admin

|

23/11/2013

Dagens topnyheder

Socialdemokraten Holger Schou Rasmussen bliver borgmester på Lolland, efter at S er sprunget fra den konstitueringsaftale, der blev lavet på valgnatten med De Konservatives Marie Louise Friderichsen som ny borgmester.

Det er tidligere fødevareminister og folketingsmedlem Henrik Høegh, der er Venstres spidskandidat på Lolland, som agerer kongemager ved at tilbyde Socialdemokraterne borgmesterposten.

Dermed bliver der lavet en ny konstitueringsaftale mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, og det efterlader den detroniserede konservative borgmesterkandidat skuffet tilbage.

- Venstre har tilbudt Socialdemokraterne borgmesterposten, og de er så gået fra vores aftale. Det er det, der er sket.

- Jeg er skuffet over, at man laver en aftale med nogle mennesker, som er underskrevet, og man så alligevel løber fra den. Det er jeg dybt skuffet over, siger Marie Louise Friderichsen til Ritzau.

Den nye konstitueringsaftale er kulminationen på et overraskende forløb på Lolland, hvor De Konservative med bare tre mandater så ud til at kunne sikre sig borgmesterposten med opbakning fra Socialdemokraterne, SF og Lokallisten.

Det efterlod Venstre tilbage uden indflydelse, selvom partiet og spidskandidaten Henrik Høegh blev valgets store vinder med solid fremgang og ni mandater i kommunalbestyrelsen.

Med den nye aftale er der 22 ud af 31 mandater bag Holger Schou Rasmussen (S) som ny borgmester, og De Konservative har nu kastet håndklædet i ringen i kampen om borgmesterposten.

- Vi har talt vores muligheder igennem, og vi kunne pege på Henrik Høegh. Men det gør vi ikke.

- Jeg har diskuteret det med min gruppe, og vi er enige om, at nogen er nødt til at opføre sig ordentligt. Henrik Høegh har også bundet sig op på Dansk Folkeparti, og vores politik er meget forskellig, så det vil vi ikke binde os op på, siger Marie Louise Friderichsen.

Henrik Høegh, glæder sig over den nye aftale, som sikrer ham en post som viceborgmester og solid indflydelse på politikken de næste fire år.

- På valgnatten blev vi sat totalt udenfor, selvom vi blev det største parti i Lolland Byråd. Det kunne vi ikke leve med, og derfor sendte vi sammen med Dansk Folkeparti et tilbud til Socialdemokraterne.

- Jeg skylder de mange vælgere, der har stemt på mig og Venstre at forsøge at aktivere deres stemme i det fremtidige arbejde. Det er det, jeg har forsøgt, og det er det, der lykkedes, siger han.

Socialdemokraterne har også i dag borgmesterposten på Lolland. Den nuværende borgmester, Stig Vestergaard (S), genopstillede ikke ved kommunalvalget.

/ritzau/