Eksilcubanere raser over ny Cuba-kurs

Mange eksilcubanere i Florida reagerer med raseri på USA's præsident, Barack Obamas, historiske erklæring om at afslutte 50 års kold krig med styret i Havana.

Omkring 80 procent af de 1,5 millioner eksilcubanere, der er i USA, bor i Florida, og flere er stærkt utilfredse med den historiske udmelding, der vil gøre op med den amerikanske isolationspolitik over for Cuba.

- Det er et forræderi. Samtalerne kommer kun til at gavne Cuba, siger Carlos Munoz Fontanil fra Calle Ocho, også kaldet Miamis Little Havana.

Titusindvis af mennesker havde samlet sig udenfor den legendariske Cafe Versailles i protest mod tøbruddet mellem Cuba og USA, der næsten blev bekendtgjort samtidig i Havana og Washington.

- Der er ingenting at glæde sig over. Jeg tror ikke, at det går an at snakke med nogen af Castroerne. Det er enten frihed eller ingenting, siger den 50-årige Maria-Angeles Martinez.

Det er dog ikke alle eksilcubanere, der ser sort på de nye tilnærmelser.

I den yngre generation har mange ikke direkte minder fra livet under kommunistregimet, og flere glæder sig over Obamas kursændring, der vil give dem mulighed for at blive bedre kendt med hjemlandet, som forældrene forlod.

- Det er fantastisk. Det er en ny start - en drøm der er gået i opfyldelse for 11,2 millioner cubanere på Cuba, og jeg tror også, at det kan føre til en ændring i mentaliteten her, siger Hugo Cancio, der kom til Miami i 1980.

USA, der ikke har haft diplomatiske forbindelser med Cuba siden 1961, er parat til at etablere fulde diplomatiske forbindelser og åbne en ambassade i den cubanske hovedstad, sagde præsident Barack Obama i en tale onsdag i Det Hvide Hus.

Samtidig vil det nye amerikanske forhold eksempelvis gøre det lettere for amerikanere at rejse til Cuba.

Desuden vil Obama opfordre medlemmer af den amerikanske kongres til at ophæve handelsblokaden mod Cuba.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip