Ekspert anklager styrelse for at vildlede om hpv-vaccine

admin

425 uger siden

|

30/05/2016

Dagens topnyheder

Under kritikken af den omstridte vaccine mod livmoderhalskræft har Sundhedsstyrelsen fastholdt, at hpv-vaccinen er vigtig, fordi den redder liv.

Men det er der ikke bevis for, siger ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Kim Varming, der er ekspert i klinisk immunologi.

Det skriver Dagbladet Information.

Kim Varming går dermed kraftigt i rette med Sundhedsstyrelsens information om vaccinen, som gratis tilbydes yngre kvinder. Han anklager samtidig Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, for videnskabelig uredelighed.

- Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm siger, at hpv-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, og at den redder liv. Han henviser samtidig til, at det drejer sig om cirka 100 piger om året.

- Det er, hvad jeg kalder videnskabelig uredelighed. Der er tale om misinformation, for det er ikke vist, at vaccinen beskytter mod kræft. Han og styrelsen gør sig skyldige i at føre befolkningen og de politikere, der træffer beslutninger om vaccinationsprogrammet, bag lyset, siger Kim Varming til Information.

Styrelsen ved ifølge overlægen nemlig godt, at effekten ikke er dokumenteret. Men alligevel har styrelsen og dens direktør gang på gang henvist til, at hpv-vaccinen redder liv, fordi den beskytter mod udvikling af livmoderhalskræft.

Samtidig har Sundhedsstyrelsen udtrykt bekymring for, at debatten i medierne om vaccinens sikkerhed og det efterfølgende markante fald i antallet af vaccinerede piger vil medføre flere tilfælde af livmoderhalskræft og dermed dødsfald.

Overlæge Karsten Juhl Jørgensen fra det uafhængige Nordisk Cochrane Center bakker op om kritikken.

- Folk kan gå på nettet og læse, at der kun er indirekte evidens for vaccinens gavnlige virkning, og at nogle eksperter har en anden holdning til, hvor sikre de her vacciner er, siger han til Information.

/ritzau/