Ekspert: Dansk styrke i Syrien undgår farligste områder

Danske specialstyrker som eksempelvis jægersoldater og frømænd skal stå for beskyttelsen af den særlige koordinator for FN-missionen Sigrid Kaag og andre højtstående personer ved FN-missionen, der skal fjerne Syriens kemiske våben.

De skal være på landjorden, men det er ikke den farligste opgave, Danmark skal løse.

Det siger seniorforsker Henrik Ø. Breitenbauch fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- De skal være livvagter for særligt vigtige personer, og det betyder, at de ikke skal være på landjorden i Syrien i særlig lang tid ad gangen.

- Der vil altid være fare ved at bevæge sig rundt i en zone med borgerkrig, men særligt vigtige personer som Sigrid Kaag vil være i særligt diplomatiske områder, og kommer næppe ind i områder, hvor der er særlig fare, siger Henrik Ø. Breitenbauch til Ritzau.

Det er en opgave, som danske specialstyrker er meget veluddannede til.

- Koordinatoren skal jo ikke stå i en krigszone mellem de stridende parter, hvilket vil være rigtig farligt. Hendes opgave er at få de her kemiske våben ud ifølge den aftale, der er lavet.

- Det at beskytte særligt vigtige personer var opgaver, danske specialstyrker også udførte i Irak, og det er opgaver, de er meget dygtige til, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Om omfanget af Danmarks deltagelse i FN-missionen siger seniorforskeren:

- Den er på størrelse med det bidrag vi har givet til antipiratmissionen i Nato og ved urolighederne i Mali.

Danmark har erfaring fra tidligere missioner med alle tre opgaver: Personbeskyttelse, søtransport og bidrag med Hercules-fly.

- Vi har prøvet alle tre ting før, undtagen at transportere kemiske våben. Hvis det er det, vi også skal, er det nyt, siger han.

Det farligste ved missionen er transporten af de kemiske lagre ud til havnene. Oprørsstyrker kæmper mod det syriske regime, og det er en broget flok af den Frie Syriske Hær og et uigennemskueligt kludetæppe af islamistiske grupper.

I kølvandet på borgerkrigen er der opstået kriminelle bander, der hærger og det er set, at de også har taget gidsler for at tjene penge på løsesum.

- Selve eskorteringen af konvojen ud til havnen må siges at være det allerfarligste, men det skal FN-missionens koordinator, som vi skal beskytte, jo ikke være med til, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip