Ekspert forventer stigende bidragssatser for alle

admin

424 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Nykredit blev ramt af en kundestorm, da realkreditinstituttet tidligere i år varslede, at man hæver bidragssatserne.

Tirsdag er Realkredit Danmark fulgt efter, og skal man tro Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, er det kun et spørgsmål om tid, før de resterende realkreditinstitutioner gør det samme.

- Der er intet overraskende i, at Realkredit Danmark hæver bidragssatserne. Og de andre vil følge efter senest i starten af 2017, siger han.

Baggrunden, for at bidragssatserne stiger, er, at der er nye krav både fra danske og europæiske myndigheder til udlånet fra realkreditsektoren.

Det betyder, at realkreditinstitutterne skal have større økonomiske buffere og færre af de mere skrøbelige kortsigtede løn.

Kravene er kommet efter finanskrisen, det udløste et paradigmeskift mod mere regulering.

- Sagen er, at finanskrisen og gældskrisen har omskrevet reglerne for den finansielle sektor. Før handlede alt om liberalisering og nye produkter, nu handler det hele om regulering. Og det er ikke ufornuftigt, at vi stiller højere krav for at undgå en boble.

- Men realkreditten kunne godt tydeligere melde ud, at de selv har begået fejl. For de har jo selv pushet de korte lån ud til forbrugerne, som om de var det eneste rigtige, siger Curt Liliegreen.

Kovendingen betyder, at stigninger i bidragssatserne opleves uretfærdige. Men grundlæggende er de et nødvendigt onde, der er for fællesskabets bedste, lyder det.

- Alternativet er, at realkreditten måtte afstå at give lån til visse områder eller specifikke grupper. Man har jo ikke krav på eller ret til at få et realkreditlån, det er et tilbud fra en privat virksomhed.

- Der mener jeg, at det er en fordel, at man nu udskriver regningen bredt. Og jeg synes, det er i realkredittens ånd. Det er den samme stigning, lige meget om man er direktør på Nordsjælland eller pensionist, siger Curt Liliegreen.

Han understreger samtidig, at danskerne gennem systemet har adgang til relativt billig boligfinansiering i forhold til udlandet.

- På trods af nok så mange Facebook-grupper og drama i Tv-Avisen, så er dansk realkredit meget billigt. Men selvfølgeligt ikke så billigt, som det har været.

/ritzau/