Ekspert: Frygter en bevægelse ude af kontrol som reaktion på drab

28/02/2015 10:37

admin

Nyheder
Oppositionsledere Ilya Yashin (venstre) og Ksenia Sobchak (højre) i chok og dybe tanker oven på drabet af Boris Nemtsov

Mest læste i dag

Det kan skabe voldsomme rystelser i det politiske landskab i Rusland, at oppositionslederen Boris Nemtsov fredag aften blev dræbt i Moskva.

Det mener Jens Worning Sørensen, der er tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg.

- Jeg tror, at Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.) sidder og tænker, hvordan pokker han skal håndtere det her. Det kan ikke blive mere ubekvemt, siger Jens Worning Sørensen til Ritzau.

- Putin kæmper med en økonomi, som går den forkerte vej, og der foregår en tragedie i Ukraine, som russerne ikke bryder sig om, men de har indtil nu været solidariske med deres ledelse.

- Det her drab kan være en faktor, som udløser den frustration, som russerne holder nede. Det kan starte en politisk bevægelse, der ikke kan kontrolleres, vurderer Jens Worning Sørensen.

Han kalder den nu afdøde vicepremierminister og nuværende oppositionsleder for "den mest kompetente oppositionspolitiker" i Rusland.

- Der er ingen tvivl om, at hans død får markant politisk betydning, og at han får et martyrium. Det er det mest markante drab på en politiker i Putins regeringstid, siger Jens Worning Sørensen.

Han tvivler på, at drabet er orkestreret af politiske fjender.

- Oppositionen i Rusland er svag, så det er svært at se en politisk interesse fra styrets side i at få en oppositionsleder dræbt. Det er jeg sikker på, det ikke er, siger den tidligere generalkonsul.

Han fortæller, at den politiske ledelse allerede søndag vil få de nye tider at føle, når mange tusind mennesker ventes at mindes Boris Nemtsov i Moskva.

- I morgen var der planlagt den første demonstration mod krisen, som oppositionen havde sat i værk. Den aflyser de og vil i stedet holde en mindemarch i centrum af Moskva, siger Jens Worning Sørensen.

Ifølge nyhedsbureauet dpa blev Nemtsov ramt af skud, der blev affyret fra en forbipasserende bil, da han gik sammen med en kvinde ved en bro i den russiske hovedstad.

/ritzau/