Ekspert: IS kan vise sig farligere for Europa uden stat

admin

425 uger siden

|

28/05/2016

Dagens topnyheder

Selv om det skulle lykkes de allierede lande med USA i spidsen at fjerne Islamisk Stat (IS) fra landkortet i Irak og Syrien, vil den militante organisation IS formentlig blot fortsætte terroraktiviteterne fra et andet land.

Det forudser journalist og forfatter til bogen "Terrorens kalifat" Deniz Serinci, efter at koalitionen af vestlige lande har indledt en offensiv for at generobre kontrollen med Falluja, en af Islamisk Stats højborge blot 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad.

- Selv om IS mister sine statslige organer i Irak og Syrien, vil de fortsætte med at bedrive terror mod Vesten, formentlig med base i Libyen, siger Deniz Serinci.

Dermed kan Islamisk Stat komme endnu tættere på Europa.

- Med kun 300 kilometer til Syditaliens kyster kan man argumentere for, at IS dermed bliver endnu farligere for Europa end nu, siger Serinci.

Han forudser, at IS inden længe vil miste kontrollen med den strategisk vigtige Falluja i Irak og bevægelsens hovedby Raqqa i Syrien.

Dernæst vil millionbyen Mosul i Irak ifølge hans vurdering falde i slutningen af året, og så er IS så godt som sat ud af spillet, i hvert fald som en mulig fysisk stat på landkortet.

Men dermed er der ikke sat en stopper for bevægelsens brændende had mod Vesten.

- Ligesom al-Qaeda, der heller ikke har en stat, vil de fortsætte enten under jorden eller fra eksempel i Libyen med at planlægge terroraktiviteter mod Vesten eller udlicitere planerne til sympatisører i de vestlige lande, siger Deniz Serinci.

- IS får endnu større grund til at hade Vesten, fordi det kalifat, som de ønskede, ikke får lov at eksistere, siger Mellemøsten-kenderen.

Med base i Libyen vil IS kunne få kontrol over en kyststrækning, som er vital for den internationale skibstrafik.

- Hvis IS slår sig ned i Libyen, vil de kunne få magt over en kystlinje, hvor 30 procent af verdens skibstrafik passerer forbi. Så fremtiden ser dyster ud, siger Deniz Serinci.

Ifølge den danske Mellemøsten-kender er den eneste vej til at gøre endeligt op med IS, at sunnimuslimerne, som udgør drivkraften bag bevægelsen, opnår indflydelse hos de shiamuslimske magthavere i Irak og alawitstyret i Syrien.

- Det er den eneste måde at komme bevægelsen til livs på, nemlig ved at fjerne dens eksistensberettigelse. Og det sker kun ved at komme de sunnimuslimer, der er vrede over at blive marginaliseret, i møde, siger Deniz Serinci.

/ritzau/