Ekspert: Lyde kan afsløre om missil ramte MH17

Siden passagerflyet MH17 torsdag styrtede til jorden over den ukrainske Donetsk-region, har det store spørgsmål været, om flyet blev skudt ned med et missil affyret af prorussiske oprørere.

Ifølge USA's udenrigsminister, John Kerry, findes der stærke beviser for, at separatister skød flyet ned med et russisk missil, mens den russiske regering har afvist dette og skyder skylden på Ukraine.

Mandag aften stemte Rusland for en resolution i FN's Sikkerhedsråd, efter at ordlyden i resolutionen blev ændret til en fordømmelse af "nedbringelsen" i stedet for "nedskydningen" af det malaysiske fly.

Håbet er nu, at flyets sorte bokse kan være med til at opklare, om det blev ramt af et missil. Men det afhænger fuldstændig af, hvilke lyde flyets ene sorte boks, den såkaldte cockpit voice recorder, har optaget i sekunderne omkring hændelsen.

Det siger formanden for Ingeniørforeningens Flyvetekniske Selskab, Paul Hulme Harrison, til Ritzau.

- Umiddelbart vil jeg tro, at man kan høre piloternes reaktion og et brag i cockpittet, hvis det er meget tæt på, og man vil kunne høre lyde fra ting, der rammer flyet, hvis de er stærke nok til, at mikrofonen kan optage det, siger han.

Han understreger, at disse sorte bokse kræver elektricitet, og hvis den er blevet afbrudt ved en eksplosion, er der ikke optaget noget herefter. Derfor kan man kun gisne om, hvorvidt der er optaget informationer, efter flyet formentlig er blevet ramt af et missil.

Men Paul Hulme Harrison føler sig overbevist om, at lyden fra den sorte boks kan afspilles, hvis der ikke er blevet pillet ved den efterfølgende.

- Der er enorme krav til, hvad den sorte boks skal kunne holde til, så jeg er sikker på, at de rette mennesker kan skille den ad, og at man stadig kan afspille den, siger han.

- Der er ikke en datastrøm, som siger, at det blev ramt af et missil. Men der vil være nogle lyde, som man kan analysere nærmere. Det kan jo også være, at man kan nå at høre piloterne sige, at de er blevet ramt, fortæller han.

Flyets sorte bokse blev natten til tirsdag overdraget til repræsentanter for myndighederne i Malaysia af prorussiske separatister. Overdragelsen fandt sted i overværelse af den internationale presse i Donetsk i det østlige Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip